Ardahan Üniversitesi TÜBİTAK Bilim Atölyesinde öğretim görevlilerinin çalışmaları hayranlık uyandırdı. Robot Ressamdan, Yapay Zeka Tabanlı Akciğer Kanseri Uygulamasına kadar, Akıllı Şehir Ardahan Projesinden, Alçak İrtifa Roketler Projesine kadar onlarca proje üzerinde çalışmaları başarılı bir şekilde bitme noktasında.
KÖY YAŞAMI DESTEKLEME PROJESİ
Ardahan’ın kalkınmasının kırsal kalkınmaya bağlı olduğunu söyleyen öğretim görevlisi Dr. Erhan Turan, köy yaşamını kolaylaştırmak ve göçü durdurmaya yönelik, destekleme projesi hakkında geliştirdikleri projeyi şöyle anlattı, “Drone görüntüsü ile inek sayma uygulamasını geliştirdik. Ardahanlı üreticilerimize yardımcı olmak için çözüm odaklı olarak geliştirilmiştir. Bu projede amacımız geniş alana yayılan inek sürülerinin doğru ve hızlı bir şekilde kontrolünü sağlamak olup, bu projeyle birlikte hayvan kayıpları önlenerek, sürü yönetimi en verimli şekilde gerçekleştirilecektir. İlerleyen çalışmalarımızda ise bu projeyi mobil uygulamaya dönüştürerek drone markalarına göre universal bir yazılım haline getireceğiz.
ARÜ’lü öğretim görevlisi Dr. Erhan Turan, TÜBİTAK projelerini açıkladı
AKCİĞER KANSERİ TESPİT UYGULAMASI
Dr. Turan, akciğer kanserinin erken tespiti için geliştirdikleri uygulamayı ise şu sözlerle anlattı, “Bu projeyle amacımız hem akciğer MR görüntüsü üzerinden, hem de hasta bilgileri üzerinden, akciğer kanserine en doğru şekilde tespit eden derin öğrenme tabanlı uygulamayı geliştirmektir. Bu çalışmalarımızda biz iki tane yapay zeka modeli kullanarak en doğru şekilde akciğer kanserini tespit etmeye çalışan modeli üretmeyi amaçladık. Modelimiz %90 başarı ile çalışmaktadır. Akciğer kanserini tespit ederken veri ve görsel görüntü tabanlı iki ayrı model üzerinde işlem gerçekleştirdik. Veri modelimizde dört tane ayrı yapay zeka modeli kullanılarak hastanın cinsiyeti, yaşı, sigara kullanımı , el sarılığı , anksiyete akran baskısı gibi bir çok sözel verileri alıp bunlardan akciğer kanserine meyilli olup olmadığı tespit edilmektedir. Aynı zamanda bu görüntülerle bu verilerle birlikte akciğer MR görüntüsü üzerinde ürettiğimiz derin öğrenme modeli görüntünün akciğer kanseri mi ?değil mi ? olup olmadığına dair karar vererek doktorlara hızlı ve verimli bir şekilde karar destek sistemi oluşturmaktadır.” dedi.
SINIR GÜVENLİĞİ
ARÜ öğretim görevlisi Dr. Erhan Turan, sınır ili olan Ardahan’ın geliştirdikleri uygulama sayesinde , sınırlarının artık daha güvende olacağını belirterek şunları söyledi, “Derin öğrenme tabanlı radar uygulamamızla sınır bölgesi olan Ardahan ilimizi de içinde bulduğu bütün sınır illerimize yönelik bir çözüm üretmek için bu uygulamayı geliştirdik. Bu uygulama sayesinde sınır bölgelerinde artık uçan kuştan bile haberimiz olacak. Bu gerçekten uçan kuştan haberimiz olacağı anlamına geliyor çünkü derin öğrenme modelimiz de uçan kuşu da tanıttık, yani havada kuş uçuyorsa bunu bile tespit edebiliriz. Belki kuş değildir, kuş görünümlü bir drone da olabilir.
Geliştirdiğimiz paraşüt balon İHA Multi helikopter bu tarz havada uçan her türlü nesneyi derin öğrenme modelimizde tanıtarak, yaklaşık 3 bin tane görüntü üzerinde eğiterek geliştirdiğimiz değerin öğrenme tabanlı radar uygulamamıza gömdük ve bu sayede bu bölgede belirlenen tarama açıları içerisinde sınırda , herhangi bir havada hareketlilik olduğunda bunu uzaktaki bir merkeze bildirerek suretiyle sınır güvenliğini sağlayan bir uygulamayı geliştirdik. Bunu istediğimiz şekilde tamamen modifiye edebiliriz, bölgelere göre ayrı ayrı radar noktaları oluşturulabilir ve bu radarlar birbirleri arasında haberleşebiliriz. Ayrıca merkeze bilgi vererek bir merkezi yönetim birimi tarafından kontrol edilebilir bu projeyi geliştirmeyi hedefliyoruz ve amacımız sınırımızdan giren her türlü hava aracından veya her türlü nesneden haberdar olup sınırımızı ve namusumuzu korumaktır. ” dedi.
ARÜ Bilim Atölyesinde TÜBİTAK Projeleri kapsamında geliştirilen projelerin bazıları şunlardır. Robot ressam, robot robotik insan kolu, rüzgâr türbinleri, sabit kanat İHA, solar Çanak pişirici, yapay zeka tabanlı traj uygulaması, üç eksen robotik kol, yapay zeka tabanlı akciğer kanseri uygulaması akıllı ev, akıllı şehir Ardahan, alçak irtifa roketler, balık robot, yılan robot, yapay zeka tabanı beyin kanseri tespit uygulaması, iki ayaklı robot ve CN ile nesne tespit uygulaması bunlardan bazılarıdır.
Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Ardahan Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Ardahan Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.