Siirt’te yaşayan 5 çocuk babası emekli Mehmet Nasıl Vural (65) 100 binde 2 görülen zenker divertükülü hastalığına yakalandı. Yemek borusunun başlangıç kısmında oluşan ve divertikülü adı verilen cepleşme nedeniyle tükettiği besinlerin yanı sıra tükürüğünü bile yutamayan Mehmet Nasır Vural, çok zor günler geçirdi. Yemek yemekte zorlanan, yediklerini geri çıkaran Vural yaptığı araştırma sonucu tedavi olmak için İzmir’e geldi. Sağlığına kavuşabilmek için Siirt’ten 1600 km yol kat ederek İzmir’e gelen Vural, İzmir Şehir Hastanesi’nde muayene olduktan sonra doktorların tavsiyesi ile İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendirildi. Vural, Gastroenteroloji şefi Doç. Dr. Süleyman Günay tarafından yapılan 20 dakikalık operasyonla sağlığına kavuştu. Vural, artık herkes gibi yemeğini yiyip, su içebiliyor, tükürüğünü yutabiliyor.
DOKTOR GÜNAY SABAH’A KONUŞTU
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Gastroenteroloji şefi Doç. Dr. Süleyman Günay, SABAH’a konuştu. Günay, “Hastanemizde ileri endoskopik işlemler yapıyorum. Bu eğitimi Kore’de aldım. Kore’den geldikten sonra bu işlemleri 8 yıldır Türkiye’de yapıyorum. Bu hastamızın rahatsızlığı zenker divertikilü. Belirtileri yemek yerken boğazda takılma hissi, bir süre sonra yediklerini yutamama hissi oluyor. Bazen yedikleri yemek ağzından burnundan gelebiliyor” dedi.
HASTA TÜKÜRÜĞÜNÜ BİLE YUTAMIYOR
Günay, “Sadece yaptığımız bu iş değil. Erken evre yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsak tümörlerini cerrahiye gerek olmadan kazıyarak çıkartabiliyoruz. Bağırsağı kesilmeden, midesi alınmadan, yemek borusu alınmadan tümörleri kazıyarak çıkartabiliyoruz. Zenker divertikilü için yaptığımız ameliyat da buna benzer bir ameliyat. Zenker divertikülü dediğimiz rahatsızlık yemek borusunun üstünde bir cepleşme meydana geliyor. Bu cepleşme nedeniyle hasta yemek yiyemiyor. Hastalar tükürüğünü bile yutamıyor. Hastanın yaşam konforunu bozuyor. Zaman bu cep büyüyebiliyor” dedi.
CEPTE BİRİKEN GIDALAR ZATÜRREYE BİLE YOL AÇABİLİR
Günay, “Bu cepte gıda biriktiği için akciğerine kaçıp zatürre olmasına neden olabiliyor. Biz bu operasyonu endoskopik olarak yapıyoruz. Bugüne kadar 70’e yakın zenker divertikülü olan hastayı tedavi ettik. 2018’den beri bu ameliyatları yapıyoruz. Çok nadir görülen bir hastalık. Bu nedenle hekimler bu konuda deneyip biriktiremiyor. Türkiye’nin her yerinden hasta geliyor. Gastreontoloji Kliniği olarak çok kıymetli ve değerli işler yapıyoruz. Ameliyata gerek olmadan tümörleri alıyoruz” dedi.
DEVLETİMİZE TEŞEKKÜR EDERİM
Mehmet Nasır Vural, “Sanki boğazımda bir çukur var ve yediğim yemekler oraya gidiyor gibi hissediyordum. Tükürüğümü bile yutamıyordum. Yediğim yemekten de keyif alamıyordum. Yediğim yemekler ağzıma geri geliyordu. Her şeyi de yiyemiyordum. Tedavi olmak için Siirt’ten İzmir’e geldim. İlk olarak İzmir Şehir Hastanesi’ne gittim. Şehir hastanesinden muayene olduğum doktor ‘bu ameliyatı ancak Süleyman hoca yapar’ dedi. Allah İzmir Şehir Hastanesi’ndeki doktordan da razı olsun. Bana doğru yolu gösterdi. Sağlığıma kavuşmamda şehir hastanesinin de büyük katkısı oldu. Daha sonra Süleyman hocaya gittim. 20 dakikalık bir operasyonla sağlığıma kavuştum. Başta Süleyman hoca olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim. Devletimize teşekkür ederim. Allah sağlık ordumuzdan razı olsun” dedi.
ZENKER DİVERTİKİLÜ NEDİR?
Zenker divertikülü, özofagus-yemek borusu- başlangıç kısmında oluşan divertikül adı verilen cepleşmedir. Tükettiğiniz besinler bu cebe birikir ve yemek borusunu tıkar. Bu durumda hastada yutma güçlüğü, sindirilmemiş besinlerin ağza geri gelmesi, ağız kokusu gibi şikayetler olur. Görülme sıklığı 100 binde 2 vakadır. Zenker divertikülü yemek borusunun üst kısmındaki kas sfinkterinin (kasılmayı sağlayan düzenek) bozukluğu sonucunda oluşur.