Astım ve hafıza arasındaki şaşırtıcı bağlantı


Bu çalışma, astım ve hafıza problemleri arasındaki bağlantıyı ortaya koyan ilk araştırma olma özelliğini taşıyor. Araştırmaya göre, astım ne kadar erken yaşta başlarsa hafıza üzerindeki olumsuz etkisi de o kadar büyük oluyor. Çalışmanın baş yazarı Prof. Simona Ghetti, bulguların astımı çocuklarda potansiyel bir bilişsel zorluk kaynağı olarak değerlendirme gerekliliğine işaret ettiğini belirtti.

Araştırmada astımın, çocukların günlük olayların ayrıntılarını hatırlama becerisi olan epizodik hafızasını etkilediği tespit edildi. Guardian’da yer alan habere göre; astımı olan çocuklar, epizodik hafıza testlerinde astımı olmayan akranlarına göre daha düşük performans gösterdi. Jama Network Open adlı tıp dergisinde yayınlanan çalışmada, erken yaşta astım geliştiren 473 çocuğun hafıza performansları analiz edildi.

Prof. Ghetti, “Bu çalışma, yalnızca astım değil, diyabet, kalp hastalığı gibi diğer kronik hastalıkların da çocuklarda bilişsel zorluk riskini artırabileceğini gösteriyor. Bu riskleri artıran veya koruyucu faktörleri anlamamız gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar, astımın hafıza problemlerine tam olarak nasıl yol açtığını belirleyemedi. Ancak uzun süreli iltihaplanma veya tekrarlayan astım ataklarının beyne oksijen akışını bozması gibi etkenlerin rol oynayabileceği öne sürülüyor.

Dünya genelinde 260 milyon kişinin, İngiltere’de ise yaklaşık 5,4 milyon kişinin astımı olduğu tahmin ediliyor. Çalışmanın ilk yazarı Nicholas Christopher-Hayes, çocukluk döneminin hafıza ve genel bilişsel gelişim açısından kritik bir dönem olduğunu belirterek, “Astımlı çocuklarda bu gelişim daha yavaş olabilir,” dedi.

Astımın etkisinin öyle büyük olabileceği ve çocuklukta gelişen astımın, bireyleri ilerleyen yaşlarda daha ciddi bilişsel sorunlara, hatta demans gibi hastalıklara yatkın hale getirebileceği öne sürülüyor.

Prof. Nick Hopkinson ise, araştırmanın astımlı çocukların hafıza testlerinde daha düşük performans gösterdiğini ortaya koyduğunu belirtti. Ancak bu bağlantının kesin nedeni bilinmiyor. Hopkinson, erken dönem stres ve yoksulluğun hem astım gelişimini hem de hafıza performansını olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Bu nedenle, hükümetlerin çocuklardaki yoksullukla mücadele etmesinin önemine dikkat çekti.

Hopkinson ayrıca, astım semptomlarının ve astım ataklarının öğrenmeyi doğrudan etkileyebileceğini veya solunum yollarındaki iltihaplanmanın vücudun diğer bölgelerine yayılmasının daha ince bir etki yaratabileceğini belirtti. 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/wphaberbotu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464