Zamanın gölgesinde Kavaklıdere’nin saklı hikayeleri


BAYAR VE MENDERES İLHAM KAYNAĞI
Kitabın ortaya çıkış hikayesi de oldukça ilginç. Okul Müdürü Köksal Aslan’ın, okula atandıktan sonra etrafı dolaşırken bodrum katında küçük bir kapı dikkatini çeker. Kapıyı aralayıp içeri girdiğinde toz ve örümcek ağlarıyla kaplı, kaderine terk edilmiş karton kutular görür. Bunları açtırdığında ilk eline gelen şey 21 Kasım 1955 yılında çekilmiş bir fotoğraf karesidir: Siyah önlüklü bir öğrenci, karatahta önünde öğretmenini dinlemektedir.

Kutular açıldıkça yüzlerce fotoğraf ve yazışma ortaya çıkar. Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile Başbakanı Adnan Menderes’in okulu ziyareti sırasında kendilerini çiçekler ile karşılayan öğretmen ve öğrencilerin objektiflere yansıyan görüntüleri de oradadır. Bu kareyi gören Müdür Aslan’ın zihninde okulun tarihini anlatan bir kitap hazırlama fikri canlanır.

Arşivden 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in (Güniz Sokak’taki evi okula çok yakın) okula çok defa yaptığı ziyaretler, hatta burada oy kullanmasına ilişkin fotoğraflar da çıkar.

DARBE YAZIŞMALARI
Okulun eski öğretmenlerinden de yardım alınarak belgeler tasnif edilir. Neler yoktur ki bunların arasında? Bir öğretmenin el yazısı ile hastalık izni talebi, teftiş kurulu raporları, darbe dönemlerindeki yazışmalar, milli bayram kutlamaları, kültür gezileri…


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/wphaberbotu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464