18 yıl sonra bir kez daha patlak veren savaş Lübnan’ın içine taşındı, onuncu haftasına giren İsrail saldırıları 3 bin 700’den fazla can aldı. Geçen haftadan itibaren yüksek sesle dile getirilen ateşkes anlaşması, bugün İsrail kabinesi tarafından görüşülecek. İki aylık ateşkesin İsrail işgal askerlerinin Lübnan’ın güneyinden çekilmesini içeriyor. Hizbullah ise güçlerini Litani Nehri’nin kuzeyine çekecek.
Gazze Şeridi’ndeki savaştan bir gün sonra, 8 Ekim 2023’de başlayan sınır çatışması İsrail’in taktik değiştirmesiyle 23 Eylül tarihinde topyekun bir savaşa dönüştü. Başkent Beyrut dahil Lübnan şehirlerine hava saldırıları başlatan İsrail, 1 Ekim tarihinde ise kara işgalini duyurdu.
Ateşkesi kimin izleyeceği konusundaki ciddi bir pürüz vardı, Fransa’nın da üye olduğu ve ABD’nin başkanlık ettiği beş ülkeden oluşan bir komitenin kurulmasıyla sorun çözüldü.
ALÇAK UÇUŞLA UYKUYA DALIP AYNI SESLE UYANDILAR
ABD’nin arabuluculuğunda ateşkes anlaşmasının son detayları için pazarlıklar yapılırken, bir yandan da yeni saldırılar var. Beyrut’tan bildiren Al Jazeera muhabiri Zein Basravi, ateşkes umutlarının arttığı bu sabah Lübnanlıların İsrail jetlerinin sesiyle uyandığını aktardı.
Gece alçak uçuş yapan İsrail savaş uçaklarının sesleriyle uykuya dalan Beyrut sakinlerinin sabah yeniden aynı ürpertici sahneyi yaşadığını bildiren muhabir Basravi, güneydeki birçok noktanın ise hava saldırılarıyla vurulduğunu kaydetti. Al Jazeera muhabiri, yerel kaynaklar ve diplomatlardan çatışmanın sona ereceğine dair olumlu işaretler aldıklarını da ekledi.
İSRAİL’DE AŞIRI SAĞCILAR ÖFKELİ
İsrail tarafında ise aşırı sağcı kabine üyeleri bir ateşkese beklendiği gibi karşı çıkıyor. Faşist Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir Hizbullah’la varılacak bir anlaşmanın vahim bir hata olacağını savundu.
İsrail basınına yansıyan haberlerde ise Lübnan sınırındaki kuzey şehirlerindeki yetkililerin de ateşkese öfkeli olduğu belirtiliyor. Kanal 13 televizyonuna konuşan Metula belediye başkanı David Azoulay, “Bu utanç verici anlaşmayı yapmayın. Bu anlaşma İsrail hükümetinin Hizbullah’a, İran’ın bir koluna teslim olmasıdır” dedi.
İsrail özellikle son dokuz haftada Lübnan’ın güneyini yerle bir ederken, Hizbullah’ın 13 ayı aşkın süredir ateşlediği füzeler İsrail’in kuzeyindeki yerleşimlerde yaşayan 60 bini aşkın kişinin tahliyesine neden oldu.
Tel Aviv yönetimi kuzeydeki şehirler ve kasabaların hasar durumuna dair bir açıklama yapmıyor ancak Metula belediye başkanı bugün kasabadaki evlerin yüzde 70’nin hasarlı olduğunu söyledi.
Ülkenin en çok satan gazetesi Yediot Ahronot ise, Hizbullah’ın füze ve kamikaze silahlı insansız hava aracı saldırılarının kuzey yerleşimlerinde 8 bin evi yok ettiğini yazdı.
Gazze Şeridi’ndeki ateşkes müzakerelerini defalarca sabote eden Binyamin Netanyahu hükümetinin Lübnan’da silahların susmasını neden kabul ettiği, merak konusu.
The Times of Israel, Tel Aviv’in Joe Biden yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunulan tasarılarda İsrail’i cezalandırmasından korktuğu için ateşkesi kabul ettiğini yazdı. Haberini ismini açıklamayan bir İsrailli yetkiliye dayandıran gazete, 20 Ocak’ta başkanlığı Donald Trump’a devredecek ABD Başkanı Joe Biden’ın görevdeki son haftalarında Tel Aviv’i bir ateşkese zorladığını bildirdi.
7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail’e en az 20 milyar dolarlık silah gönderen ABD, Tel Aviv’in en büyük büyük destekçisi konumunda.
İsrail’in ABD Büyükelçisi Michael Herzog ise, ateşkese doğru gidilirken Lübnan’da silahların susmasının Amerikan silah sevkiyatındaki kısıtlamaları hafifletebileceğini söyledi.
Gazze’nin en güneyinde yer alan Refah şehrinin karadan işgali sırasında bazı büyük bombaların İsrail’e satışını durduran Washington, Ekim ayında ise Gazze Şeridi’ne insani yardım girişinin artırılmaması halinde bazı askeri yardımları kesme tehdidinde bulundu ancak herhangi bir adım atmadı.
İsrail’in heyecanla beklediği Donald Trump ise, başkanlık koltuğuna oturduğu ilk gün Tel Aviv’e silah ve savaş ekipmanları transferine yönelik tüm kısıtlama ve gecikmeleri kaldıracağını söylüyor.