İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Kasım ayında 48,3’e yükselerek imalat sektöründe daralmanın yavaşlasa da sürdüğüne ve talepte artış görülse de imalatçıların zorlu koşullarla karşı karşıya kalmaya devam ettiklerine işaret etti.
Üretim ve yeni siparişlerde daralma hızı azalırken istihdamda yeniden büyüme kaydedildi. Şirketler enflasyon kaynaklı baskıların azalmasından destek bulurken mamul mal fiyatlarında da Aralık 2019’dan bu yana en hafif artış gerçekleşti.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, Ekim’de kaydedilen 45,8 seviyesinden 48,3’e yükselse de büyüme ile daralmayı ayıran 50 seviyesinin altında kaldı.
Manşet endeksteki yükseliş, yılın son çeyreğinde talebin toparlandığına işaret etti. Şirketler yeni sipariş almakta zorlanmaya devam etseler de, hem toplam yeni siparişler hem de yeni ihracat siparişlerinde Ekim’e kıyasla daha hafif yavaşlama kaydedildi.
Yeni siparişler alt endeksi Kasım’da 43,3’ten 46’ya yükselirken yeni ihracat siparişleri alt endeksi de 45,8’den 47,9’a yükseldi.
Benzer şekilde üretimdeki yavaşlama da Kasım’da daha hafif gerçekleşti, Nisan’dan bu yana görülen en düşük seviyede gerileme kaydedildi. Üretim alt endeksi Kasım’da 44,1’den 47.6’ya yükseldi.
İSTİHDAM 9 AYLIK DARALMANIN ARDINDAN HAFİF YÜKSELDİ
İstihdamda ise dokuz ay boyunca kaydedilen daralmanın ardından yeniden büyüme görüldü. İstihdam artışı hafif olsa da Temmuz 2023’ten bu yana görülen en keskin artış kaydedilmiş oldu. İstihdam alt endeksi Kasım”da 47,6’dan 50,9’a yükseldi.
İmalatçılar enflasyon kaynaklı baskıların azalmasından destek buldu. Girdi fiyatları enflasyonu üst üste dördüncü ayda da düştü ve iki yılın dip seviyesine geriledi. Girdi fiyatlarının arttığı alanlarda ise bu durum artan hammadde fiyatları ve TL’deki zayıflıkla ilişkilendirildi.
PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, “Kasımda Türk İmalat PMI verilerinde, üretim ve yeni siparişlerde Ekim’e kıyasla daha hafif gerileme kaydedilmesiyle, belirgin iyileşme işaretleri görüldü. Verideki en olumlu unsur, istihdamda yeniden büyüme görülmesi oldu, bu da şirketlerin önümüzdeki aylarda iş yüklerinin artacağına ve ek personel ihtiyacı doğacağına inandıklarını gösteriyor” dedi.
Harker, “Enflasyon kaynaklı baskıların hafiflemesi kasımda görülen toparlanmalarda etkili olmuş olabilir. Girdi fiyatlarında beş yılın en yavaş artışı kaydedilmesiyle müşteriler yeni sipariş vermeyi daha cazip buldu” dedi.