NASA açıkladı: 5-10 yılda bir gerçekleşiyor, dev asteroit yakın geçecek


NASA, bu büyüklükteki bir asteroitin Dünya’ya yaklaşmasının ender görülen bir olay olduğunu vurguluyor. Her ne kadar “potansiyel tehlikeli” kategorisine alınsa da, mevcut geçiş sırasında herhangi bir çarpma riski bulunmuyor. NASA’nın Asteroit İzleme Paneli, bu tür gök cisimlerini hız, mesafe ve yörüngeleri açısından dikkatle takip ederek kesin veriler sağlıyor.

ENDER BİR KOZMİK OLAY

Bu büyüklükteki bir asteroit, genellikle her 5 ila 10 yılda bir Dünya’ya yakın geçiş yapıyor. Ancak, gerçek bir tehlike oluşturma ihtimali son derece düşük. Üniversite astronomları, bu tür büyük cisimlerin Dünya’ya çarpma ihtimalinin yılda yaklaşık 1/300.000 olduğunu belirtiyor.

NASA, olası bir çarpma riskine karşı savunma teknolojilerini sürekli geliştiriyor. 2022’de başarıyla tamamlanan DART görevi, bir asteroitin yörüngesini değiştirerek bu alanda insanlığın yeteneklerini göstermişti. NASA yetkilileri, bu gibi sistemlerin Dünya’nın beklenmedik tehditlere karşı korunmasında kritik bir rol oynadığını ifade ediyor.

Uzaydan gelen büyük cisimlerin Dünya’yı vurduğu, gezegenimizin yüzeyindeki eski kraterlerden biliniyor. Bu tür olayların gelecekte de gerçekleşme ihtimali düşük olsa da sıfır değil. Ancak, daha küçük cisimlerin büyük felaketlere yol açma 

Bilim insanları, 447755 (2007 JX2) gibi asteroitlerin geçişlerinin, uzayın dinamik yapısını anlamak ve potansiyel tehlikeleri değerlendirmek açısından önemli olduğunu belirtiyor. NASA’nın detaylı izleme sistemleri sayesinde Dünya’nın bu tür olaylardan korunması sağlanıyor.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/wphaberbotu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464