Çankırı’da Ahilik Geleneğini Yaşatan Dev Proje


Çankırı’nın her kasaba ve ilçesinde kurulan Yaren Meclisleri, Ahilik ve fütüvvet temelleri üzerine kurulmuş bir gelenek olarak karşımıza çıkıyor. Yüzyıllardır kardeşlik, cömertlik, yardımlaşma ve dürüstlük gibi değerlere dayanan bu kültür, Türk-İslam sentezinin en saf haliyle yaşatılmaya çalışıyor. Yâran Kültürü, misafirperverliği ve kahramanlığı ile Çankırı halkı arasında güçlü bir yer edindi. UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınan Yâran Geleneği, bu yeni proje sayesinde geniş kitlelere tanıtılacak.

Türkiye’nin en büyük Türkmen Evi ve Yaren Çadırı’nın açılış töreni, devlet protokolünden önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Çankırı Valisi Fırat Taşolar ve Kırıkkale Valisi Mehmet Makas’ın onurlandırdığı açılışta, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve Adana Milletvekili Sunay Karamık da yer aldı. MHP Çankırı Milletvekili Pelin Yılık ve Sayıştay Başkan Yardımcısı Ahmet Tezcan’da törene katılan diğer önemli isimler arasındaydı.

Yerel yönetimlerden Faik Özcan Şabanözü Belediye Başkanı Faik Özcan, Orta Belediye Başkanı Ömer Bezci, Kalfat Belediye Başkanı Salim Doğan, Ilgaz Belediye Başkanı Mehmet Öztürk, Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin’de törene iştirak etti. Ayrıca, Şabanözü Kaymakamı Emre Urhan ve Bayramören Kaymakamı Hüseyin Taha Fidan törende hazır bulundu. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Enes Çakmak’da etkinliğe katılarak açılışın coşkusuna ortak oldu.

Gürpınar Yaren Meclisi Başağası Fatih Tezcan, “Ahilik’in yaşayan merkezi Çankırı’dır. Biz bu geleneği genç nesillere aktarmak için Yaren Meclislerini kuruyoruz. Ahilik’in ahlakını, irfanını ve cömertliğini gelecek kuşaklara anlatmak bizim en büyük görevimiz” diyerek projenin önemine dikkat çekti. Tezcan, bu kültürü sadece yerel bir etkinlik olarak görmediklerini, uluslararası bir boyuta taşımak istediklerini vurguladı.

TÜRK DÜNYASINA MİRAS BIRAKMAK

Proje, sadece Çankırı’nın Şabanözü ilçesine özgü kalmaması, tüm Türk dünyasına ulaşması için tasarlandı. Gürpınar Mahallesi Kültür ve Dayanışma Derneği öncülüğünde hazırlanan projenin tamamen hayırseverlerin katkılarıyla hayata geçirildiğini ifade eden Tezcan, “Başladığımızda bazı endişelerimiz vardı ama Allah’ın yardımıyla bu projeyi sorunsuz bir şekilde tamamladık. Bu, sadece Türkiye’ye değil, tüm Orta Asya’ya miras bırakmak istediğimiz bir kültürel proje” dedi.

KÜLTÜR MİRASININ YAŞATILMASI

Projenin hayata geçmesiyle birlikte Çankırı, ulusal ve uluslararası kültürel etkinliklere ev sahipliği yapacak bir merkeze dönüşüyor. Tezcan, projeyi sadece inşa etmekle yetinmediklerini, devamlılığını sağlamak için çeşitli programlar düzenleyeceklerini aktardı. “Yurt dışından heyetlerin geldiği, çalıştayların yapıldığı, kongrelerin düzenlendiği bir kültür merkezi olacağız. Burada ata sporlarımızı öğreteceğiz, geleneksel oyunlarımızı yaşatacağız” diyen Tezcan, çocukları teknolojiden uzaklaştırarak geleneksel değerlerle tanıştırmayı amaçladıklarını da belirtti.

Özellikle gençlerin, yazılı olmayan kuralları öğrenebilecekleri bir meclis haline getirmeyi hedeflediklerini dile getiren Tezcan, “Örneğin; büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atmamak, büyüklere yer vermek gibi ahlaki değerleri burada öğreteceğiz. Amacımız, ata binmeyi, ok atmayı ve eski oyunlarımızı gençlerimize öğretmek” dedi.

AHİLİK’İN YAŞAYAN MERKEZİ ÇANKIRI’DIR

Fatih Tezcan, Çankırı’nın Ahilik geleneği açısından merkezi bir yer olduğunu iddia ederek, “Yâran Meclisleri, Ahilik’in bir devamıdır. Biz burada Ahilik’in ne olduğunu, misafirperverliği, dürüstlüğü ve cömertliği öğretiyoruz. Çankırı, nüfusa oranla en çok şehit veren illerden biri. Bu da bizim kahramanlık ve Ahilik kültürüne olan bağlılığımızı gösteriyor” şeklinde konuştu. Tezcan ayrıca; tüm halkı bu kültürel mirası yerinde görmek için Şabanözü’ne davet ederken, Çankırı’nın Ahilik ve Yâran Kültürü ile daha çok projede anılacağını müjdeledi. Çankırı, Türkiye’nin en büyük Türkmen Evi ve Yaren Çadırı ile hem ulusal hem de uluslararası arenada Türk kültür mirasının parlayan yıldızı olmayı hedefliyor.

YAREN ÇADIR’IN ÖZELLİKLERİ

Türkiye’nin en büyük Türkmen Evi olma özelliğini taşıyan yapı, 5 ayda tamamlanırken 3 bin metrekare açık alanı ve 400 metrekare kapalı alanı bulunan ev, Ankara’ya 70 km mesafede. Yapının dışı tamamen keçe ile kaplanmış olup, altı kat izolasyonlu olarak inşa edildi. Ayrıca alttan ısıtma sistemiyle donatıldı.


Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Cankiri Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Cankiri Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/wphaberbotu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464