Golani Şam’daki Emevi Camii’nde. Fotoğraf: AFP
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı deviren Hayat Tahrir el-Şam (HTŞ) grubunun lideri Ebu Muhammed el Golani, AFP’nin aktardığına göre savaştan zarar görmüş ülkedeki muhalif grupların dağıtılacağını ve savaşçılarının düzenli ordu birliklerine katılacağını söylüyor.
Gerçek adı Ahmet el Şara olan Golani “Gruplar dağıtılacak ve savaşçılar savunma bakanlığı saflarına katılmak üzere eğitilecek ve hepsi yasaya tabi olacak” dedi.
AFP’nin haberine göre Golani, ülke içindeki azınlıklara ve yurtdışındaki hükümetlere, ülkenin geçici liderlerinin tüm Suriyelileri ve devlet kurumlarını koruyacağına dair güvence vermeye çalıştı.
Pazartesi günü Dürzi topluluğunun üyeleriyle bir araya gelen Golani, tüm muhalif grupların “dağıtılacağını ve savaşçıların savunma bakanlığı saflarına katılmak üzere eğitileceğini” söyledi. Grubun Telegram kanalındaki paylaşımlara göre, “Hepsi yasaya tabi olacak” diye ekledi.
‘SURİYE BİRLEŞİK KALMALI’
Golani ayrıca “sosyal adaleti” sağlamak için ülkedeki devlet ile tüm dinler arasında bir “sosyal sözleşme” yapılması gerektiğini söyledi.
Golani, İngiliz heyetiyle yaptığı toplantıda Londra ile “ilişkileri yeniden kurmanın öneminden” bahsetti ve “yerinden edilmiş Suriyelilerin… ülkelerine dönebilmeleri için Suriye’ye uygulanan tüm yaptırımların sona erdirilmesinin önemini” vurguladı.
Ayrıca, çok etnikli ve çok dinli ülkede birliğe ihtiyaç olduğunu vurguladı.
“Suriye birleşik kalmalı” dedi. “Sosyal adaleti garanti altına almak için devlet ve tüm dinler arasında bir sosyal sözleşme olmalı”.
İNGİLİZ HEYET İLE GÖRÜŞME: YAPTIRIMLAR
Pazartesi günü İngiliz diplomatlardan oluşan bir heyetle görüşen golani, grubun Telegram kanalına göre “Suriye’ye uygulanan tüm yaptırımların sona erdirilmesi ve böylece Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönebilmesi” gerektiğini vurguladı.
Yabancı hükümetler Suriye’nin yeni geçici yöneticileriyle ihtiyatlı ilişkiler kurmaya başladı.
YABANCI ÜLKELERİN İLETİŞİM
Türkiye ve Katar Şam’daki büyükelçilikleri yeniden açarken, ABD ve İngiliz yetkililer Suriyeli yetkililerle iletişim başlattı.
Ve AB’nin en üst düzey diplomatı görüşmeler için Pazartesi günü Şam’a geldi.
AB dış politika şefi Kaja Kallas Brüksel’de yaptığı açıklamada, Rusya ve İran’ın “Suriye’nin geleceğinde yeri olmaması gerektiği” uyarısında bulunarak, seyahat hakkında “Boşluk bırakamayız” dedi.
Ancak yaptırımların kaldırılması ve HTS’nin AB kara listesinden çıkarılmasının “yeni liderlikten olumlu adımlar gördüğümüzde, sözlere değil, gerçek adımlara ve eylemlere” bağlı olacağını söyledi.
–