Küresel piyasalarda 2024’ü belirleyicileri arasında merkez bankalarının faiz indirimleri etkili olurken, buna bağlı olarak yatırımcı iştahında görülen artış yer aldı.
Genişleyici politikalarla iştahı yükseltirken, yıl içinde beklentilerin farklı zaman dilimlerinde değişmesiyle inişli çıkışlı bir seyrin de etkili oldu.
2020 yılında pandemi döneminde Fed’den İngiltere Merkez Bankası’na kadar birçok banka faiz artışına gitti.
Küresel ekonomilerin genelinde yaklaşık 2 yıldır süren şahin politikalar sonrasında 2024 yılında büyük merkez bankalarından gelen faiz indirimleri piyasaların en önemli faktörü oldu.
FED İLK ADIMI EYLÜLDE ATTI
ABD Merkez Bankası, eylülde politika faizini 4 yıl sonra sonra ilk defa indirdi. Banka politika faizini 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığından yüzde 4,75-5,00 aralığına düşürdü.
Kasım ve aralık toplantılarında da indirim kararı alan Fed, 2025 için ise daha temkinli olacağı sinyalini verdi.
2024 yılının son döneminde toplamda 100 baz puanlık indirim yapılırken, bu politika hareketi ABD borsalarında da rekorları peş peşe getirdi.
JAPONYA NEGATİF FAİZ SÜRECİNE SON VERDİ
Japonya Merkez Bankası, mart toplantısında 17 yıl sonra ilk defa faiz artırarak dünyanın son negatif faiz rejimine son verdi. Böylelikle BoJ, dünyanın önde gelen merkez bankaları arasında negatif faiz politikasını terk eden son banka olarak ayrıştı.
ECB’DEN 5 YIL SONRA BİR İLK
202 yılında artan enerji fiyatları sonrası yükselişe geçen enflasyon karşısında, Temmuz 2022 Eylül 2023 arasında 10 kez faizleri artıran Avrupa Merkez Bankası, 2024 yılı Haziran ayında piyasa beklentilerine paralel yaklaşık 5 yıl sonra ilk faiz indirimi kararı aldı.
Banka üç temel politika faizini 25’er baz puan indirdi.
İLK İNDİRİM İSVİÇRE’DEN GELDİ
İsviçre Merkez Bankası (SNB), Mart ayındaki 2024’ün ilk toplantısında politika faizini 25 baz puan düşürdü. Banka gelişmiş ülkelerde faiz oranlarını düşüren ilk merkez bankası oldu.
ABD-ÇİN GERİLİMİ
ABD-Çin gerilimi 2024 yılında hız kazandı. ABD yönetimi, “Amerikalı işçileri ve işletmeleri Çin’in haksız ticaret uygulamalarından korumak” için harekete geçti. Mayıs ayında Çin’den yapılan çelik ve alüminyum, yarı iletkenler, elektrikli araçlar ve bataryalar gibi stratejik ürünlerde yaklaşık 18 milyar dolarlık ithalata yönelik gümrük vergilerini yükseltti.
NVİDİA EN DEĞERLİ ŞİRKET OLDU
Nvidia yıl başından bu yana yüzde 10 değerlenerek piyasa değeri 3,43 trilyon dolara ulaştı.