Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’nin iş birliğiyle İtalya’nın en önemli kültürel mekanlarından biri olan Kolezyum’da, 24 Ekim 2024’te ‘Göbeklitepe: Kutsal Bir Yerin Gizemi’ sergisi açıldı.
İnsanlık tarihinin izlerini Kolezyum’a taşıyan sergi artık son misafirlerini ağırlıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 21 Nisan’da son bulacak olan serginin Kolezyum’da düzenlenen kapanış töreninde yaptığı konuşmada, Göbeklitepe’nin yalnızca bir arkeolojik yapı değil, geçmişi bugüne bağlayan yollarla geleceğin yönünü belirleyen bir medeniyet mirası olduğunu söyledi.
‘GÖBEKLİTEPE, İNSANLIĞIN ORTAK MİRASI’
Bakan Ersoy, UNESCO Dünya Mirası olan Göbeklitepe’yi bütün hikayesiyle açığa çıkarmaya, korumaya ve tüm dünyada tanıtmaya verdikleri önemi dile getirdi.
Türk ve dünya arkeoloji tarihinin en kapsamlı girişimlerinden biri olan ‘Geleceğe Miras’ projesi kapsamında Göbeklitepe ve Şanlıurfa’daki diğer Neolitik yerleşimlerin dünya Neolitik Çağ araştırmalarının merkezi haline getirildiğini vurgulayan Ersoy, “İnsanlığın ortak mirasına birlikte sahip çıkılması gerektiğine de inanıyoruz” dedi.
‘MAGNA MATER’ SERGİSİ
Konuşmasının sonunda İtalya ile kültürel iş birliğine verdikleri öneme değinen Ersoy, “Türkiye ve İtalya; dünyanın en görkemli imparatorluklarının varisleri, insanlık medeniyetinin sayısız mirasının emanetçisi olarak önemli sorumluluklar omuzlamaktadır” diye konuştu.
Ersoy, bu kapsamda haziran ayında Kolezyum Arkeolojik Parkı Direktörlüğü tarafından düzenlenecek ‘Magna Mater’ sergisinde Türk müzelerinden eserlerin yer alacağını ve Roma’da Troya temalı bir sergi için İtalyan makamlarıyla çalışmalara başlandığını duyurdu.
‘KÜLTÜREL DİPLOMASİYE YENİ BİR DERİNLİK KAZANDIRDI’
Ayrıca konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Ersoy, “Roma İmparatorluğu’nun görkemli simgesi, yaklaşık 2 bin yıllık Kolezyum’da düzenlediğimiz ‘Göbeklitepe: Kutsal Bir Yerin Gizemi’ sergimizin kapanış törenini gerçekleştirdik. İnsanlık tarihini değiştiren 12 bin yıllık Göbeklitepe ile dünya tarihinin en görkemli yapılarından biri olan Kolezyum’un buluştuğu bu eşsiz sergi, 6 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırladı.
Bu büyük ilgi, kültürel mirasımızın uluslararası düzeyde nasıl yankı bulduğunu bir kez daha ortaya koydu. Taş Tepeler: Büyük Dönüşümün Coğrafyası projemizin önemli bir ayağını oluşturan sergimiz; bilimsel iş birlikleriyle zenginleşti, Türkiye ve İtalya arasındaki kültürel diplomasiye yeni bir derinlik kazandırdı. Türkiye’nin eşsiz geçmişini geleceğe taşımaya, insanlığın ortak mirasını uluslararası platformlarda görünür kılmaya devam edeceğiz” dedi.