Eski bir İngilizce öğretmeni olan anda 36 yaşındaki Keith Anderson, 27 bin dolar maaşla çalıştığı işinden ayrılarak Google’da işe girdi. CV’sinde yaptığı basit 4 değişimle Google’da istediği pozisyonda işe girdi.
Ailesi ve arkadaşları eğitim sektöründe çalıştığı için asla teknoloji şirketinde işe giremeyeceğini söyleyerek destek vermediler. Keith, sevdiklerinin bu olumsuz tavrına rağmen vazgeçmedi ve Google, Facebook, Apple, Amazon ve Netflix gibi sitelerin yayınladığı her işe başvurdu. Ama hiçbirinden olumlu yanıt almadı.
FİRMALAR GERİ DÖNÜŞ YAPMADI
100 iş başvuru yaptığını fakat tek bir geri dönüş almadığını belirten Keith, ‘Yıkıldım’ diyerek sosyal medyada bir makale yayınladı. Ve kendisine kariyer koçu tuttuğunu söyledi. Ama bunda da hayal kırıklığına uğradı. Keith hatta iş başvurusunun yanı sıra LinkedIn’dan da firma çalışmalarına mesaj attı. Ama bunda da başarısız oldu. Bu durumundan memnuniyetsiz olan öğretmen arkadaşlarıyla bir grup oluşturdu ve birbirlerinin özgeçmişlerini incelediler.
GRUP KURDULAR
Daha sonra teknoloji ağ oluşturma etkinliklerine katılmaya ve geçiş sürecinde olan insanlarla tanışmaya başladı. Özgeçmişinin dolu olduğunu ama bir detayın eksik olduğunu gördü. Keith, özgeçmişinde bazı değişiklikler yaptı ve Google’da işe girmeyi başardı.
4 BASİT DEĞİŞİMLE GOOGLE’DAN İŞ TEKLİFİ ALDI
Keith, ilk olarak CV’sine ilgi alanları bölümü ekledi. Amacı, özgeçmişini okuyan herkesin kişiliğini hemen anlamasını sağlamaktı. Kendisi için bunun mantıklı olduğunu ve ilk defa biriyle tanıştığında sıcak bir izlenim yaratmak istediğini söyledi.
İkinci değişimi ise teknoloji ifadeleri ve terminoloji öğrenmek oldu. Bunun içinse teknoloji sektöründeki insanlarla yapılan röportajları ve konuşmaları dinledi. Anahtar kelimeleri öğrendi. Ve özgeçmişini de buna göre düzenledi
Üçüncü değişim ise benzersiz bir satış noktası yarattı. ‘Yaratıcı + Kod’ ifadesini bulduğunu söyleyen Keith, bunun LinkedIn’deki profesyonel mesajlaşmasının, portföyünün ve özgeçmişinin önemli bir parçası olduğunu belirtti. Keith, eğitim geçmişini bir ‘deneyim eksikliği’ olarak değil, daha çok bir varlık olarak gösterecek bir satış noktası yaratması gerektiğini fark etti.
Eğitim, yazarlık ve dilbilim alanlarındaki yeteneklerini analitik ve teknik yönüyle birleştirdiğinde bir aday için ne kadar önemli olduğunu gördüğünü söyledi. Keith, öğretme, iletişim ve problem çözme yeteneklerini temsil ettiği için ‘yaratıcı’ kelimesini seçti. Özgeçmişindeki Kod kelimesi ise teknik ve analatik becerilerini temsil ediyordu.
Son olarak ise doğru hedef kitleye yönelik bir özgeçmiş oluşturması oldu. Bunun önemli bir detay olduğunu aktaran Keith, Google yöneticinin deneyiminden ziyade bakış açısından dolayı işe alındığını söyledi. Çünkü özgeçmişi genel bir kitleye değil belirli bir kitleye hitap ediyordu.
CV’sinde yaptığı bu 4 değişim sonrasında başvurduğu tüm pozisyonlardan olumlu dönüşler aldı. Ve 2015 yılında Google’dan web geliştiricisi olarak iş teklifi geldi.