AYDIN HASAN/ANKARA- Gürdeniz, Yunanistan’ın AB’ye deklare edeceği DMP konusunda, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede özetle şunları söyledi:
“DMP kapsamında Yunanistan’ın AB’ye Ege, Doğu Akdeniz ve İyon Denizindeki deniz yetki alanları sınırlarını deklare etmesi, her ne kadar Yunanistan Dışişleri Bakanı jeopolitik mesaj içermiyor dese de sonuna kadar jeopolitik mesaj içermekte ve son bir ayda yaşanan diğer gelişmelerle birlikte değerlendirilmelidir. Geçen ay içinde Yunan Başbakanının Kudüs ziyareti ve GKRY, İsrail ve Yunan Dışişleri Bakanlarının Atina buluşmasında elektrik kablo projesi ve Türk kıta sahanlığına yapılacak olası emrivaki gündeme gelerek İsrail’in olası Türk müdahalesi olursa konuyu ABD Başkanı Trump’a şikayet etmek için arabulucu olacağı basında yer almıştır. Yine geçen hafta ABD kongresinde Yunanistan, İsrail, GKRY ve ABD arasında 3+1 formatında Doğu Akdeniz’de Terörle Mücadele ve Deniz Güvenliği Kanun tasarısı onaylanmıştır. Yunan medyası bu kanunun geçmesini Türklerin Mavi Vatan tezi karşısında ABD’nin artık resmen yanlarında olduğu şeklinde yorumlamıştır. Bu konjonktürde şimdi mekansal planlama adı altında Türkiye Libya antlaşması ve Türk kıta sahanlığı sınırlarını yok sayan, 2020 Ağustos’unda imzalanan Mısır Yunan sınırlandırma anlaşmasını öne çıkaran ve neticede Sevilla Haritasına uyumlu bu yeni mekansal planın jeopolitik tezler içermediğini iddia etmek asla inandırıcı değildir.”
‘Yeni safhaya geçildi’
Türkiye’nin 2020 yılından itibaren Akdeniz’de sismik ve sondaj faaliyetinde bulunmadığını belirten Gürdeniz, “Suriye’de ciddi jeopolitik sorunlarla karşılaştığımız bugünkü konjonktürde ABD ve AB Türkiye’ye Sevilla Haritasını tanıma konusunda pek çok yönden baskılarına ve emrivakilerine devam edecek, Yunan ve Kıbrıs Rumları da kendilerine verilen tetikçilik görevini yürütüceklerdir. Artık Akdeniz’de yeni bir safhaya maalesef geçilmiştir. Bu konuda hem muhalefet hem iktidarın tek ses olması gerekir” çağrısında bulundu.
‘Yunanistan’ı büyütüyoruz’
Yunanistan, 27 Nisan’da AB’ye sunmayı planladığı DMP ile Ege ve Akdeniz’deki maksimalist hedeflerini AB çerçevesinde diplomatik bir referans metni oluşturmak iddiasıyla kayda geçirmek istiyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, önceki akşam Skai Televizyonu’na yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bu sınırlar konusundaki itirazlarıyla ilgili uluslararası yargı yolunun her zaman açık olduğunu belirterek, “Amacımız barış ve refah içinde bir komşuluk yaratmak, ancak bu ulusal haklardan vazgeçmek anlamına gelmez. Yunanistan’ı büyütüyoruz, diplomatik ayak izimizi genişletiyoruz ve barışçıl ilişkiler istiyoruz” diye konuştu.