TSK, Irak’ın kuzeyini terk etmeyecek

Terör örgütü PKK feshini açıkladı. Gözler Irak ve Suriye ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin harekat bölgelerinde sürecin nasıl işleyeceğine çevrildi.
Edinilen bilgilere göre Türk Silahlı Kuvvetleri, örgütün silah bırakma döneminde sınır ötesindeki harekat bölgelerinde, Türkiye’ye tehdit oluşturabilecek her türlü risk ortadan kalkana kadar görev yapacak. Menşei fark etmeksizin eli silahlı teröristler olduğu müddetçe bölgedeki mücadelesine devam edecek.
2019 yılında başlayan Pençe harekatı serileri ile Hakurk, Metina, Zap, Gara, Avaşin-Basyan, Sinat-Haftanin bölgeleri Türkiye’nin hedefindeydi. Bu bölgelerde TSK olmayı sürdürecek. Türkiye sınırına yakın sınır hattındaki kamplarda TSK, MİT ile birlikte çalışacak.
Asos, Kandil, Sincar, Mahmur gibi yerlerde ise MİT, Irak istihbaratı ve silahlı kuvvetleri bu süreci birlikte yürütecek.
Suriye ayağında Türk Silahlı Kuvvetleri veya MİT, doğrudan PKK’nın silah bırakma döneminin içinde olmayacak. Ama süreci yakın takipte olacak, bir yandan da Suriye yönetimi ile diplomasi trafiğini sürdürecek.
Peki, silah bırakma süreci sonrası terör örgütü üyeleri için süreç nasıl olacak? Türkiye’de suç kaydı olmayan yabancı uyruklu örgüt üyeleri, kimliğini taşıdığı ülkelere dönebilecek. Türk vatandaşı teröristler ise kademeli olarak sınırda teslim alınabileceği ifade ediliyor, suça karışanlar için ise hukuki süreç işleyecek.
Terör örgütünün üst yönetimi ile kırmızı ve turuncu listelerde olanlar ne olacak? Aralarında Norveç ve Güney Afrika gibi ülkelerin olduğu 3’üncü ülkelere gönderilecekler. Bu isimlerin Suriye’ye geçişlerine ya da Türkiye’ye gelişlerine geçit verilmeyecek.