Çin’in İspanya Büyükelçisi Yao Jing, Avrupa Birliği ile bir rakip gibi değil ortak gibi ilişki kurmak istediklerini söyledi. ABD’nin yeni ticaret yaklaşımını tek taraflı ekonomik baskı olarak niteleyen Yao, Çin’in kural temelli küresel ticarete bağlı olduğunu vurguladı.

2019’da AB’nin Çin’i hem ortak hem sistemik rakip olarak tanımlayan stratejisini eleştirdi ve bu yaklaşımın artık geçerliliğini yitirdiğini belirtti.

Yao, “Odak noktamız ortaklık olmalı. Çin hiçbir zaman Avrupa için bir tehdit ya da düşman olmayacak” diye konuştu. Donald Trump’ın dış politikadaki yalnızlaştırıcı tutumuna karşı AB’nin çok taraflı yaklaşımını övdü.

AVRUPA ‘KENDİ BOĞAZINI KESİYOR’

Geçen hafta Başbakan Pedro Sánchez, Pekin’de Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Ziyaretin amacı, Trump’ın gümrük tarifelerinin ardından Çin ile AB arasında daha yakın ekonomik ve siyasi ilişkiler kurmaktı.

Sánchez’in gezisinden hemen önce, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent Avrupa’yı Çin’e yaklaşma konusunda uyardı. Sánchez’, “bu, Avrupa’nın kendi boğazını kesmesi olur” dedi.

Yao, bu yoruma tepki gösterdi ve “Gerçekte ABD herkesin boğazını kesiyor. Bu nedenle Çin bu tür ekonomik zorbalığa karşı net bir şekilde tavır alıyor” dedi.

‘KAPIMIZ AÇILIYOR’

Yao, Avrupa’nın yarı iletkenler dahil bazı yüksek teknoloji ürünlerine ihracat kontrollerini ve Çinli elektrikli araçlara uyguladığı tarifeleri kaldırması gerektiğini savundu.

Huawei ve ZTE gibi Çinli şirketlerin Avrupa’nın 5G ağlarına erişimine yönelik sınırlamaları da eleştirdi.

Çin’in ise telekom, bankacılık ve imalat gibi sektörleri yabancı yatırımcılara açmaya devam ettiğini söyledi. “Kapımız zamanla daha çok açılacak ve asla kapanmayacak. İspanya’ya yaptığımız gibi diğer AB üyelerine de pazarımızı açmaya hazırız” diyen Yao, Çin’in AB ile olan ticaret açısının yapısal nedenlerle hemen kapanamayacağını ama ilerleme beklediklerini ekledi.