Mimar Sinan’ın eserleri kitaplaştırıldı… Türk Tarih Kurumu ile Demirören Yayınları çıkardı

Osmanlı dünyaya hükmederken, Mimar Sinan da tarihe geçmeye hazırlanıyordu. Farklı kültürlerden beslendi ve ortaya dünya tarihine geçecek yapılar koydu. Şimdi o yapılara ait rölöveler yani yapıların o dönemki halleri kitaplaştırıldı.
Demirören Yayınları iş birliğiyle kitaplaştırılan “Mimar Sinan Yapıları” için Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özgen, “Mimar Sinan Yapıları eseri, bir hazine olarak tarihe geçecek. Eserin ihtiva etmiş olduğu malzeme sadece bizim arşivimizde ve tek nüsha, başka bir yerde yok. Bu çok kıymetli bir şey. Bu hazineyi biz Demirören Yayınları ile birlikte ortaya çıkarmış olduk.” dedi.
Prof. Dr. Özgen, Türk Tarih Kurumu’nun 1935’lerden itibaren Türklerin dünya medeniyetine katkılarını ortaya koyacak çalışmalar gerçekleştirdiğini, bunlardan birisinin de Mimar Sinan’ın hayatı ve Mimar Sinan’ın eserleriyle ilgili yapılan çalışma projesinin başlatıldığını ifade etti.
Çoğunluğu İstanbul’da bulunan Mimar Sinan eserleri, kitapta 250’den fazla teknik çizimle birlikte yer aldı. O eserde Mimar Sinan’ın eşi benzeri görülmeyen yeteneği incelendi.
Mimar Sinan’a ait rölöveler, 1937’de Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Mimar Ali Saim Ülgen tarafından çizilmiş ve koruma altına alınmıştı. İlk kez böylesine kapsamlı bir kitap haline getirildi. Arkeolog Dr. Murat Sav, “Kapağından tutun da içerisindeki tüm detaylara kadar tasarım sürecine kadar inanılmaz ve çok profesyonel bir çalışma yürütüldü” diye konuştu.
Tarihçi Cem Akoğul da “Bir dönem düşünün ki Osmanlı bir yanda Habsburg, diğer yanda Papalık ile rekabet ediyor. Bunlara karşı bir fiziksel tezahür olarak Mimar Sinan’ın eserlerini görüyoruz. Bu, Osmanlı’nın klasik döneminde ulaştığı zirveyi gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Demirören Yayınları ve Türk Tarih Kurumu iş birliğiyle Arkeolog Dr. Murat Sav tarafından hazırlanan kitap, Doğan Hızlan’ın önsözüyle sunuldu.