Hollanda’nın doğusunda, Almanya sınırına yakın Hezingen kasabasında yürütülen arkeolojik kazılarda 1300 yılı aşkın süredir toprağın altında saklı kalan tarihi bir hazine ortaya çıkarıldı. Kazılarda yaklaşık 100 adet altın ve gümüş sikkenin yanı sıra altın kolye uçları, küpeler ve çeşitli değerli metal parçalar gün yüzüne çıkarıldı.

Hollanda Kültürel Miras Ajansı’ndan arkeolog Jan-Willem de Kort’un öncülüğündeki ekip, bu değerli eşyaların ritüel amaçlarla kullanıldığına dair güçlü kanıtlar elde etti çünkü hazine kurban törenlerinin düzenlendiği düşünülen bir alanda bulundu. 

HRİSTİYANLIKLA GELEN DÖNÜŞÜM 

Elde edilen bulgular, bölgede yaşayan Germen topluluklarının uzun süre pagan inançlarını sürdürdüğünü gösteriyor fakat 7. yüzyılın başlarından itibaren Hristiyan misyonerlerin etkisiyle bu geleneklerin terk edilmeye başlandığı düşünülüyor. De Kort’a göre, dönemin Hristiyanları bu tür adakları ‘şeytanın parası’ olarak nitelendiriyor, Germenlerin Hristiyanlığı kabul edebilmeleri için eski tanrılarından ve ritüellerinden vazgeçmeleri bekleniyordu.

SADECE DEĞERLİ HAZİNE BULUNMADI 

Kazı alanında sadece değerli hazineler değil, aynı zamanda dikkat çekici bir yapı düzeni de ortaya çıktı. Alanda bulunan çukurlarda yer alan ahşap direklerin, ilkbahar ve sonbahar ekinokslarıyla bağlantılı bir şekilde yerleştirildiği düşünülüyor. Bu düzenlemenin tarım yılının başlangıcını simgeleyen bir kutsal takvimle ilişkili olabileceği ifade ediliyor.