AB’den GKRY için Türk devletlerine yardım tehdidi: 12 milyar euroluk elçi ataması

4 TÜRK DEVLETİNİN RUM KESİMİ KARARI TARTIŞMA YARATTI
Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan ve Kırgızistan… Türkiye’nin büyük önem verdiği, KKTC’nin gözlemci üye olarak son toplantılarına katıldığı Türk Devletleri Teşkilatı’nın üyesi ülkeler. Bu ülkelerin Kıbrıs Rum Kesimi lehine aldıkları diplomatik kararlar tartışma yarattı.
Türk Devletleri Teşkilatı’nda yer alan ülkelerin Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanımaları yeni değil. Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan 1992’de; Özbekistan 1997’de, Türkmenistan 2007’de Rum Kesimi ile diplomatik ilişki kurdu.
Kazakistan ilk büyükelçisini Ocak 2025’te atadı; diğerlerinden farklı olarak Rum Kesimi’nde büyükelçilik açtı. Özbekistan ve Türkmenistan ise Roma büyükelçilerini son 1 yılda Güney Kıbrıs’a akredite ettiler. Yani 4 Nisan’da AB ile yapılacak zirve öncesinde büyükelçi atamaları tamamlandı.
Semerkand’ta yapılan AB-Orta Asya zirvesinde taraflar arasında kurumsal, ekonomik ve ticari ilişkilerin temelleri atıldı. Ortak bildiri imzalandı, bildiride KKTC’yi yok sayan, ada’da Güney Kıbrıs’ın tezlerine destek veren ifadeler de yer aldı.
PEKİ, ORTA ASYA DEVLETLERİ NEDEN BU BİLDİRİYE DESTEK VERDİ?
CNN Türk’ün ulaştığı Özbekistan ve Kazakistan büyükelçilik kaynakları, “AB ile imzalanan ortak bildirideki Kıbrıs’la ilgili kararlar konusunda açıklama yapacak mısınız?” sorusuna yorum yapmaktan kaçındılar.
Ama bu desteğin, AB’nin bu ülkeleri 12 milyar euroluk yardım ve yatırımı kesmekle tehdit etmesi üzerine verildiği söyleniyor. AB’nin Özbekistan’ı geliştirilmiş ortaklık müzakerelerini durdurmakla tehdit ettiği de öğrenildi.
GKRY’YE ELÇİ ATAYAN ÜLKELER KKTC İÇİN NE YAPACAK?
Edinilen bilgilere göre Türkiye başından beri gerekli tepkiyi kapalı kapılar ardında veriyor. Bunun nedeni de konuyu kamuoyu önünde tartışarak, Rum Kesimi’nin lehine olabilecek durumlara sebebiyet verilmek istenmemesi.
Rum Kesimi’nin, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatında gözlemci olması karşısında bu ülkelerle Türkiye’nin arasının bozulmasından yana olduğu biliniyor.
Kamuoyunda gösterilecek her tepkinin de Rum tarafının işine yarayabileceği üzerinde duruluyor. “Aile içi bir konu sokakta tartışılmaz” mesajları veriliyor.
Orta Asya ülkelerinin AB’nin baskısı ile attıkları bu adımdan geri dönmeleri beklenmiyor ancak, bu ülkelerden, KKTC nezdinde de bazı yeni girişimler yapmaları beklentisi var. Örneğin, KKTC’nin Özbekistan’da dış temsilciliği henüz yok. Ofis açılması gündeme gelebilir.