Türkiye Yazma Eserler Kurumu (TYEK) Yazma Mushaflar Dairesi BaşkanlığınınRami Kütüphanesi’nde düzenlediği “Kur’an-ı Kerim’in Kitabeti” programına hattat Hüseyin Kutlu konuk oldu
Rami Kütüphanesi’ndeki etkinlikte konuşan Kutlu, son 50 yılda Kur’an-ı Kerim tilavetiyle ilgili oldukça tatmin edici işlerin yapıldığını ancak kitabetle ilgili çalışmaların zorlu süreçlerden geçtiğini söyledi.
Kutlu, Tayyar Altıkulaç’ın Diyanet İşleri Başkanlığı döneminde kıraat ilimleriyle ilgili çalışmalarını anımsatarak, “Bu kurslarla kıraat hususunu yaygın hale getirmiş, Haseki merkezleri ile belki kurumsallaştırmış diyebiliriz. Fakat tabii kitabet mevzuu böyle olmadı. Her ne kadar belli dönemlerde bu aziz topraklarda Kur’an’ın hem kitabeti hem tilaveti yasaklanmış olsa da tilavetin nakli daha kolay ama kitabetin çok zor ve çileli bir serüveni var. Kitabet mevzusu ciddi inkıtaya uğradı. O kadar ki merhum İbnülemin Mahmud Kemal, ‘Son Hattatlar’ diye bir kitap yazdı, artık bu iş bitti diye. Belki artık kitabetinden ümit kesilmişti ama işte bugünleri yaşıyoruz. Bu da Kur’an’ın mucizesidir. Çünkü Cenabıhak onu koruyacağını kendisi beyan buyuruyor.” ifadelerini kullandı.
Kur’an-ı Kerim’in kitabetine ve imla eklenmesine de değinen Kutlu, şöyle devam etti:”İslam coğrafyası genişlemiş, İran fethedilmiş, Arapça konuşmuyor. Rum diyarı fethedilmiş, Türkler Müslüman olmuş. Bunların hiçbiri Arapça bilmiyor. Nasıl okuyacak mushafı? Kur’an-ı Kerim’in kitabetindeki imla, ulema arasında çok ciddi görüş farklılıklarıyla müzakere edilmiş. Gaye ne? Gaye, Kur’an-ı Kerim’in her bir harekesine, bir noktasına dahi halel gelmemeli. Ona hiçbir şey karışmamalı. Bir kısım ulemanın, ‘Tıpkı Hz. Osman zamanında nasıl yazılmışsa hiçbir ilave yapılmayacak. Allah tarafından böyle gönderilmiş. Buna hiç kimsenin ilave yapma hakkı yok.’ şeklinde görüşleri var ve bunlar çok ciddi büyük alimler.”
“BİZİM OKULLARIMIZDA İSLAM SANAT TARİHİ TEĞET GEÇİLİR”
İmam-ı Gazali’nin olumlu görüşüne de değinen Kutlu, “Bunlar Kur’an-ı Kerim’e ilave değil, Kur’an-ı Kerim’i daha doğru okumak ve güzelleştirmek için yapılmış şeylerdir. Bu Kur’an’a ilave sayılmaz. Allah razı olsun, İmam-ı Gazali eğer öyle demeseydi biz şimdi bu eserleri vücuda getiremeyecektik.” dedi.
İLK KEZ “İSTANBUL MUSHAFI” İLE MUSHAF SANATLARI TARİHİ” DİYE BİR CÜMLE KURULDU