Türksat 6A Hizmete Alma Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla TÜRKSAT Gölbaşı Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, burada yaptığı konuşmada, son 22 yılda AR-GE harcamalarını yıllık 1,2 milyar dolardan 16,1 milyar dolara, AR-GE personeli sayısını 29 binden 291 bine çıkardıklarını söyledi.
Bugün 106 teknoparkta 11 bin 500’den fazla teknoloji girişiminin, sayıları 1600’ü aşan AR-GE ve tasarım merkezinin yenilikçi çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Kacır, “Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda ‘Kritik Teknolojilerde Tam Bağımsız Türkiye’ hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz.” diye konuştu.
Kacır, bir zamanlar geleceğin teknolojisi olarak görülen insansız hava araçlarında elde ettikleri başarıyla bazı ülkelerin 10 milyarlarca dolarlık yatırımla 10 yıllar içinde edindikleri havacılık kabiliyetlerini çok daha kısa sürede aşmayı başardıklarını kaydetti.
Türkiye için benzer bir fırsat penceresinin uzay teknolojilerinde mevcut olduğunu vurgulayan Kacır, son 20 yılda fırlatma maliyetlerinde yaşanan hızlı düşüşün, uzay çalışmalarını birkaç ülkenin tekelinden çıkardığını dile getirdi.
84 EKİPMAN YERLİ İMKANLARLA ÜRETİLDİ
Uzayın artık daha fazla ülkenin söz sahibi olabildiği, tarımdan sağlığa, haberleşmeden bilgi teknolojilerine farklı alanlarda yeni buluşların hızla yaygınlaştığı bir alana dönüştüğüne dikkati çeken Kacır, şöyle devam etti:
“Son 22 yılda uzay bilimi ve teknolojilerinde önemli atılımlar gerçekleştirdik. Kendi uydularını geliştirebilen, test edebilen ve üretebilen bir ülke konumuna eriştik. Uydu teknolojilerinde yerlileşme ve millileşme çabalarımızın eseri gözlem uydumuz Göktürk-2, 12 yıldır uzaydaki gözümüz olarak görev yapıyor. Göktürk-2’de elde ettiğimiz çok yönlü kabiliyetleri, metre altı çözünürlüklü milli gözlem uydumuz İmece ile taçlandırdık. Pek çok bileşenini milli olarak geliştirdiğimiz İmece uydusuyla dünyanın her noktasından hiçbir kısıt olmadan görüntü alabiliyoruz.”
Kacır, yaklaşık 600 kilogram olan ve 600 kilometre yörüngede görev yapan yer gözlem uydularından sonra çıtayı yükselttiklerini belirterek, “36 bin kilometre yer sabit yörüngede görev yapacak 4 bin 250 kilogramlık haberleşme uydusu ile kabiliyetlerimizi bir üst lige taşıdık. Türksat 6A Projesi’nde daha evvel yurt dışından temin edilen Türksat haberleşme uydularının tedarik ve işletme süreçlerinde elde ettiğimiz deneyimle gözlem uydularındaki üretim kabiliyetimizi birleştirdik. TÜBİTAK Uzay, TÜRKSAT, TUSAŞ, ASELSAN ve CTech’ten 500’e yakın uzmanın görev aldığı projeyle uydu teknolojilerinde geniş bir insan kaynağı havuzu ve tecrübe birikimi oluşturduk. Güç elektroniklerinden uçuş bilgisayarına, yıldız izlerden tepki tekeri ve elektrikli itki sistemine 24 farklı kategoride 84 ekipmanı yerli imkanlarla üreterek, yüzde 80’in üzerinde yerlilik düzeyine eriştik. Kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri olduk.” değerlendirmesinde bulundu.