Katolik kilisesinin 266. lideri Papa Francis dün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Papa’nın ölümünün ardından yeni Papa seçimi gündeme geldi. Birkaç üst düzey kardinal öne çıkan adaylar arasında yer alıyor.
Vatikan gözlemcileri ve bahis şirketlerine göre, en güçlü adaylar şunlar:
Luis Antonio Tagle (Filipinler)
67 yaşındaki Kardinal Luis Antonio Tagle, Papa Francis’in ilerici gündemini sürdürmesi beklenen güçlü bir aday. Kapsayıcılık ve tebliğ savunucusu olan Tagle, Halkların Evanjelizasyonu Kongregasyonu’nun başında önemli deneyim kazandı ve Papa Francis’in yakın çevresinde güvenilir bir figürdü.
Tagle’ın Asya kökeni de onu güçlü kılıyor, çünkü Katoliklik bu kıtada, özellikle Filipinler’de hızla büyüyor.
Pietro Parolin (İtalya)
Yine ne çıkan 70 yaşındaki Kardinal Pietro Parolin, Vatikan’daki en deneyimli isimlerden biri. 2013’ten beri Vatikan Devlet Sekreteri olan Parolin, Çin ve Orta Doğu ile hassas diplomatik ilişkilerde rol aldı.
Orta çizgide duran bir teoloji anlayışına sahip olan Parolin, Francis’in bazı reformlarını koruyarak istikrarı sağlayabilecek bir aday olarak görülüyor. Vatikan bürokrasisiyle olan güçlü bağları, süreklilik isteyenlerin gözünde onu cazip hale getiriyor.
Peter Turkson (Gana)
76 yaşındaki Kardinal Peter Turkson, Kilise’nin sosyal adalet çevrelerinde tanınan bir isim. Entegre İnsani Gelişim Dairesi’nin eski başkanı olarak, iklim değişikliği, yoksulluk ve ekonomik adalet gibi konularda açık sözlülüğü ile biliniyor.
Turkson’un seçilmesi, yüzyıllar sonra ilk Afrikalı papanın seçilmesi anlamına gelecek. En son Afrikalı papa, 492-496 yılları arasında görev yapan Papa Gelasius’tu. Roma doğumlu ve Afrikalı ebeveynlerin çocuğu olan Gelasius, kapsamlı teolojik yazıları ve yoksullara yardım konusundaki kararlılığıyla tanınıyordu.
Peter Erdo (Macaristan)
72 yaşındaki Kardinal Peter Erdo, önde gelen muhafazakar adaylardan biri. Saygın bir kilise hukuku uzmanı olan Erdo, geleneksel Katolik öğretilerin güçlü bir savunucusu. Daha önce Avrupa Piskoposlar Konferansı Konseyi başkanlığı yaptı ve teolojik sadakati vurguladı.
John Paul II ve Benedict XVI dönemlerinin muhafazakârlığına dönmek isteyenler için Erdő büyük bir değişimi temsil ediyor.
Angelo Scola (İtalya)
Adaylarda öne çıkan 82 yaşındaki Kardinal Angelo Scola, uzun süredir papa adayları arasında gösteriliyor. 2013’te Papa Francis’in seçildiği konklavda da favorilerden biriydi. Milano Başpiskoposu olarak görev yapan Scola, köklü bir teoloji geçmişine sahip ve merkeziyetçi, hiyerarşik bir Kilise’yi destekleyenler arasında rağbet görüyor.
Matteo Maria Zuppi
69 yaşındaki başpiskopos, Papa Francis’in gerçek ismine gönderme yapılarak “italyan bergoglio” olarak anılıyor. Göçmenlerin ve yoksulların rahibi Zuppi, protokole aldırış etmiyor. Makam arabası yerine zaman zaman bisiklet kullanıyor. Bolonya’da domuz etsiz makarna servis edilmeye başlandığında tartışma yaratmıştı. Zuppi, bunu Müslümlara karşı bir saygı ve nezaket olarak savunmuştu.
Zuppi seçilirse 1978’den bu yana ilk italyan papa olacak.
MYKOLA BYCHOK (Ukrayna)
Yunan asıllı Ukraynalı din adamı geçtiğimiz yıl Papa Francis tarafından kardinal yapılmıştı. 45 yaşında kardinal olan Bychok tahta geçmek için genç bulunsa da ismi medyada ‘sürpriz aday’ olarak geçiyor.
9 GÜNLÜK YAS, 800 YILDIR AYNI YÖNTEM
Neredeyse 800 yıldır Katolik Kilisesi’nin, ruhani liderini seçmek için kullandığı yöntem değişmedi.
9 günlük yasın ardından Kardinaller Meclisi toplanacak.
Konklav denen bu süreç Sistina Şapeli’nde gizli oylama usülüyle yapılacak, kardinallerin üçte ikisinin oyunu alan aday papa seçilecek. Sistina Şapeli’nin bacasından çıkan siyah duman bir lider seçilemediği, beyaz duman ise yeni bir liderin seçildiği anlamına gelecek.
SONUÇ SİYAH-BEYAZ DUMANLA ANLAŞILIYOR
Yeni Papa’nın kim olduğunu duyurmak bile ilginç bir yöntemle yapılıyor.
Oy pusulaları Sistine Şapeli’nin içinde küçük bir ateşte yakılırken; ateşten çıkan siyah duman, dışarıda bekleyen kalabalığa henüz yeni bir Papa seçilmediği haberini veriyor.
Seçildiğindeyse, pusulalar dumanı beyaza çeviren bir katkı maddesiyle yakılıyor. Bu da yeni Papa’nın seçildiği anlamına geliyor.
İlk gün sadece bir oylama yapılıyor ve bundan sonraki her gün en fazla dört tur oylamaya izin veriliyor Kazanmak için üçte iki çoğunluk da gerekli. Üç günün sonunda hiç kimse seçilemezse, oylamaya bir güne kadar ara veriliyor.
PAPA’NIN ÖLÜM SEBEBİ
Vatikan, bu sabah 88 yaşında yaşamını yitiren Papa Franciscus’un ölüm nedenini ve vasiyetini açıkladı.
Vatikan Şehir Devleti Sağlık ve Hijyen Birimi Direktörü Prof. Andrea Arcangeli imzasıyla yayımlanan ölüm raporuna göre, Papa bu sabah yerel saatle 07.35’te Vatikan’daki Santa Marta Konukevi’ndeki dairesinde vefat etti.
Papa Franciscus’un ölüm nedeninin inme geçirme, komaya girme ve geri döndürülemez kalp yetmezliği olduğu bildirildi.
DÖRT BİR YANDA ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ
Arjantin Brezilya İspanya ve Venezuela’da Papap’nın ölümü nedeniyle ulusal yas ilan edildi.
BAYRAKLAR YARIYA İNECEK
Bu süre boyunca tüm kamu kurumları ile sivil ve askeri binalarda bayraklar yarıya indirilecek. Ayrıca ülkede halka açık şenlik ve kutlamalar yapılmayacak.
CENAZE TÖRENİ NE ZAMAN OLACAK?
Kilise kurallarına göre Papa Franciscus’un cenaze töreninin, ölümünden sonra 4. gün ile 6. gün arasında olması gerekiyor.
Bu durumda Papa Franciscus için cenaze töreninin 25 Nisan Cuma ile 27 Nisan Pazar günlerinden birinde olması bekleniyor.
Yine Kilise normlarına göre Papa Franciscus’un ölümünden sonraki 15 ila 20. günde, bu durumda 6-10 Mayıs tarihlerinde Kardinaller Meclisi’nin yeni Papa’yı seçmek üzere ilk oturumunu yapması öngörülüyor.