Bir Buket Çiçekle Başlayan Bayram: Atatürk ve Küçük Nuriye’nin Unutulmaz Hikayesi


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın temelleri, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün 1922 yılında Konya ziyareti sırasında yaşadığı özel bir anıya dayanıyor. O gün, Konya’daki Şems Okulu’nu ziyaret eden Atatürk’ü karşılayanlar arasında 11 yaşındaki küçük Nuriye İdil de vardı. Hürriyet Gazetesi’nden Umut Erdem yazdı…

Öğretmenlerinin verdiği çiçek buketiyle Atatürk’ün yanına giden Nuriye, heyecanla görevini yerine getirirken, Atatürk’ün dikkatini çekti. Gülümseyerek onu kucağına alan Atatürk, önce “Kimin kızısın?” diye sordu. Ardından “Arkadaşlarını, çocukları, okulunu seviyor musun?” sorusunu yöneltti. Nuriye’nin “Çok seviyorum Paşam” cevabı, tarihi bir kararın ilham kaynağı oldu.

Atatürk, bu içten cevabın ardından “O halde her yıl dünyanın dört bir yanından çocukları davet edelim, birlikte oynayın, kaynaşın” diyerek 23 Nisan’ın sadece ulusal değil, evrensel bir çocuk bayramı olmasının temellerini attı. O anı ölümsüzleştiren bir fotoğraf da çektirildi. Bu anlamlı kare, yıllar sonra Atatürk tarafından Nuriye’ye hediye olarak gönderildi.

Bir Buket Çiçekle Başlayan Bayram: Atatürk ve Küçük Nuriyenin Unutulmaz Hikayesi

‘GÖZLERİNE BİLE BAKAMAZDINIZ’

Nuriye İdil, yıllar sonra verdiği bir röportajda, “O gün o kadar heyecanlıydım ki zangır zangır titriyordum. Atatürk öyle bir insandı ki gözlerine bakamazdınız. Çok yakışıklı, içi dışı aydınlık biriydi. Sesi ise yumuşacık, huzur vericiydi” ifadeleriyle o anı anlatmıştı.

2013 yılında İzmir’in Urla ilçesinde 102 yaşında hayatını kaybeden İdil, dönemin Malatya Milletvekili Hüseyin Sıtkı Gür’ün kızıydı.

1979’DA ULUSLARARASI STATÜ KAZANDI

Atatürk, 1926 yılında 23 Nisan’ı resmen çocuklara armağan etti. 1979 yılında ise UNICEF’in “Uluslararası Çocuk Yılı” ilan etmesiyle birlikte 23 Nisan, dünya çocuklarının da bayramı haline geldi. Böylece Atatürk’ün Konya’daki o içten diyaloğu, dünyada eşi benzeri olmayan bir çocuk bayramına dönüştü.



Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/wphaberbotu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5471