Lizozom Nedir? Lizozomun Görevi, Yapısı Ve Özellikleri Nelerdir?

Hücrelerin düzenli ve sağlıklı bir şekilde işlevlerini sürdürebilmesi için birçok organel görev başındadır. Bu hayati yapılardan biri olan lizozom, özellikle hücre içi ve dışı sindirim faaliyetlerinde aktif rol oynar. İçerdiği güçlü sindirim enzimleri sayesinde, hem zararlı maddelerin ortadan kaldırılmasına hem de hücrenin yenilenmesine katkı sağlar.
Lizozom Nedir?
Lizozom, zarla çevrili bir yapıya sahip olup ökaryotik hücrelerde bulunan temel organellerden biridir. Hücre içinde görevini tamamlamış ya da hasar görmüş yapıların parçalanmasını ve sindirilmesini sağlar. İlk olarak fare karaciğeri üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarla keşfedilen lizozom, sindirim enzimlerinin merkezi olarak kabul edilir.
Lizozomun Görevleri Nelerdir?
Lizozomun Yapısı Nasıldır?
Yuvarlak ve küçük yapıda olan lizozomlar, zarla çevrili ve asidik ortamda işlev gören organellerdir. İç yapısında çeşitli sindirim enzimleri bulunur ve bu sayede görevini etkin bir şekilde yerine getirir. Homojen olmayan yapısıyla dikkat çeken lizozomlar, hücre içindeki diğer organellerle uyum içinde çalışır.
Lizozomun Özellikleri