Eurovision’da şike mi yapıldı?


İspanya’nın İsrail üzerinden Eurovision tepkisi sürüyor. İspanya’dan yarışmada şike yapıldığına dair ciddi tepkiler var. İspanya Devlet Televizyonu (RTVE), yarışmadaki halk oylamasının detaylarını öğrenmek amacıyla Avrupa Yayın Birliği’ne (EBU) yazılı başvuruda bulunmaya hazırlanıyor. Gerekçe ise, İsrail hükümetine bağlı resmi bir kuruluşun, 2025 Eurovision Şarkı Yarışması finalindeki temsilcisinin oylarını artırmak için dijital reklam kampanyası yürüttüğünün ortaya çıkması.

İspanya’da sol koalisyon hükümetinin, İsrail’in Eurovision’a katılmasına karşı girişimleri sonrasında, Devlet Televizyonu ile Avrupa Yayın Birliği arasında gerilim tırmanıyor.

Eurovision’da şike mi yapıldı

Sanchez: “Kültürde bile çifte standartlara izin veremeyiz”

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Eurovision üzerinden verdiği mesajda şunları söyledi:

“Rusya’nın üç yıl önce Ukrayna’yı işgal etmeye başladığında, her şeyden önce uluslararası yarışmalardan çekilmesi veya katılımının iptal edilmesi istendiğinde kimse şaşırmadı. Örneğin bunu yakın zamanda, geçen hafta sonu Eurovision’da gördük. Bu nedenle, İsrail de buna şaşırmamalı. Çünkü kültürde bile çifte standartlara izin veremeyiz.”

RTVE, Avrupa Yayın Birliği’nden halk oylaması sonuçlarını ayrıntılı şekilde talep edeceğini duyurdu. Gerekçe olarak ise, İsrail hükümetine bağlı bir kurumun dijital reklamlarla oylamayı etkilediği iddia edildi.

Eurovision’da şike mi yapıldı

Belçika’dan Destek

İspanya’nın bu hamlesine Belçika da destek verdi. Belçika, oylamanın şeffaflaştırılması gerektiğini savunarak RTVE’ye destek açıklamasında bulundu.

Dijital Yönlendirme İddiası

Yapılan araştırmalara göre, İsrail hükümetiyle bağlantılı bir reklam ajansı, Google ürünleri üzerinden reklam yayınladı. Bu reklamlarla, İsrail’in yarışmadaki temsilcisi Yuval Raphael’e nasıl oy verileceği konusunda seçmenlere talimat verildiği bildirildi.

Eurovision’da şike mi yapıldı

Uzmanlar: Sistem manipüle edilebilir

RTVE’ye konuşan bazı uzmanlar ise Eurovision’daki halk oylaması sistemini eleştirdi. Bir kişinin yalnızca bir telefon ve bir kredi kartıyla bir ülke için 20 kez oy kullanabilmesi, sistemin kolayca “manipüle edilebileceği” yorumlarına neden oldu.

Gazze Tepkileri ve Almanya İddiası

Yarışma süresince, İsrail’in Gazze’deki katliamları nedeniyle Eurovision’dan çıkarılması yönünde yoğun tepkiler gelmişti. Ancak bu çağrılara rağmen İsrail yarışmada kalmaya devam etti. Bunun arkasında ise Almanya’nın birinci televizyon kanalı ARD’nin, “İsrail çıkarılırsa biz de çekiliriz” tehdidinde bulunduğu iddia edilmişti.



Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/wphaberbotu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5471