Bakan Uraloğlu, Çinli mevkidaşı Liu Vey ile görüştü

Uraloğlu, Türkiye’nin Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ekseninde önemli bir geçiş noktası olduğunu vurgulayarak, Orta Koridor Girişimi kapsamında Çin ile demiryolu ve kargo taşımacılığı alanında işbirliğinin artırılabileceğini belirtti. Havayolu taşımacılığında frekans sayısının 21’den 49’a çıkarıldığını hatırlatan Bakan, denizcilik alanında da işbirliği protokolüne hazır olduklarını ifade etti.
ÇİN’DEN YEŞİL TAŞIMACILIK ÇAĞRISI
Çinli Bakan Liu, Türkiye ile ulaştırma alanındaki verimli işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, yeşil lojistik dönüşümüne dikkat çekti. Liu, iki ülkenin limanları ve nakliye şirketlerinin bu dönüşüme dahil edilmesi için işbirliği protokolü önerdi.
ŞİAN: LOJİSTİK ÜS VE İPEK YOLU’NUN BAŞLANGICI
Ziyaretin ilk gününde Şian’da düzenlenen 9. İpek Yolu Uluslararası Fuarı’na katılan Uraloğlu, Şian’ın Türkiye üzerinden Avrupa ve Afrika’ya taşımacılıkta önemli bir lojistik merkez olabileceğini vurguladı.
ŞINCIN’DA İLETİŞİM VE TEKNOLOJİ GÖRÜŞMELERİ
Ziyaretin ikinci gününde Şıncın’da iletişim ve haberleşme alanına odaklanan Uraloğlu, Türkiye’de yatırımları bulunan iki büyük teknoloji firmasıyla görüştü. Bu firmaların Türkiye’yi sadece bir pazar değil, üretim ve AR-GE merkezi olarak değerlendirmesi gerektiğini belirtti.
PEKİN’DE TAŞIMACILIĞIN DÖRT MODU MASAYA YATIRILDI
Ziyaretin son gününde Pekin’de yapılan görüşmelerde karayolu, demiryolu, havayolu ve deniz taşımacılığı konuları ele alındı. Gümrük geçişlerinde yaşanan sorunlar ve blok tren işletmeciliği gibi teknik konular değerlendirildi. Her iki taraf, doğrudan iletişim için birer yetkili görevlendirme kararı aldı.