Erzurum’da şeker pancarı üretiminde rekor artış


Hayvancılığın yaygın yapıldığı Erzurum’da son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığının destek ve teşvikleriyle tarımsal üretim de artıyor. Kentte soğuk iklime dayanıklı şeker pancarının ekim alanı, son 5 yılda yüzde 35 artarak 23 bin dekara ulaştı. Kars’tan Erzurum’a uzanan geniş tarım arazilerinde, özellikle Aziziye, Palandöken, Yakutiye, Aşkale, Horasan, Pasinler, Köprüköy, Hınıs ve Karaçoban ilçelerinde yaygın olarak ekilen şeker pancarı, bölgenin soğuk iklimine dayanıklılığı nedeniyle çiftçilerden ilgi görüyor. Erzurum’da hayvancılıkla birlikte artan tarımsal faaliyetler, Tarım ve Orman Bakanlığının sağladığı destek ve teşviklerle son yıllarda önemli bir ivme kazandı.

Pancar söküm işlemlerinin sürdüğünü belirten Alpaslan Kenger, bu yılki üretimin 100 bin tonu bulacağını ifade etti. Şeker pancarındaki polar oranının yüzde 17 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Kenger, bu miktarla yaklaşık 17 bin ton şeker üretileceğini öngördüklerini söyledi. Erzurum’un toplamda 1 milyon 300 bin dekarlık sulanabilir tarım arazisine sahip olduğunu belirten Kenger, şehrin şeker pancarı üretimi için çok uygun bir iklime sahip olduğunu vurguladı. Kenger, “Şeker pancarı ekimi, modern tarım teknolojileriyle yapılıyor, eskisi gibi insan gücüne ihtiyaç duymuyor. Aynı zamanda toprakta azot tutulumunu sağlaması ve çapalama kolaylığı sunmasıyla da tavsiye ettiğimiz bir ürün” diye konuştu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, çiftçilere eğitimler vererek şeker pancarının daha yaygın hale gelmesini sağlıyor. Kenger, Erzurum Şeker Fabrikası’nın özelleştirilip yeniden alımlara başlamasının da üretim artışında etkili olduğunu belirtti.


Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Erzurum Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Erzurum Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/wphaberbotu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464