Çorum’da 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen organ bağışı programına konuşmacı olarak katılan Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Çolak, Türkiye’de kadavradan organ bağışının en çok “dini” sebepler nedeniyle reddedildiğini hatırlattı, ancak bu gerekçenin hiçbir dini dayanağı olmadığını söyledi. Çolak, konuşmasında “Türkiye’de biz ölülerimize dirilerimizden daha fazla sahip çıkıyoruz. Bunun belki farklı nedenleri var. İnsanlar, ‘Organımı bağışlayacağım ama din buna ne diyor?’ diye endişe ediyor. Bir yerden duymuş, biz öldükten sonra tekrar dirilecekmişiz. Dirildikten sonra vücudumuzun tüm organları bizim lehimize ya da aleyhimize şahitlik edecekmiş. ‘Ben organımı verirsem birisine, o da o organla günah işlerse o zaman ben böyle bir sorumluluğa’ giremem diyor bazıları. Buna benzer nedenlerle organ bağışı az. Ayette, ‘Bir insanı öldürmek tüm insanlığı öldürmek gibidir’ diyor. Ancak aynı ayetin devamında ‘Bir insana hayat verme, bütün insanlığa hayat verme gibidir’ diyor. Bu metinleri dikkate aldığımızda birisinin hayatını sağlıklı bir şekilde yürütmesine yardımcı olmak önemli bir konu. Uhrevi endişeyle vermemeye kalkmak ya da bağıştan uzak durmanın dini açıdan bir dayanağı yok. Beyin ölümü konusunun da vatandaşlara iyi anlatılması gerekiyor” diye konuştu.
Öte yandan programda konuşma yapan Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güvenç Doğan ise “Türkiye’de 33 bin hasta organ bekliyor. Her yıl da 3 bin hasta organ nakli beklerken hayatını kaybediyor” diye konuştu. “Genel Cerrahi Bakış Açısı” konulu sunum yapan Genel Cerrahi Kliniği Uzman Dr. Bahadır Kartal da her 10 dakikada bir bekleme listesine bir hastanın alındığını kaydetti. Programda Ağustos ayında böbrek nakli olarak hayata yeniden tutunan Mehmet Karaca, “Bu nakil sayesinde zorlukları olmasına rağmen diyalize göre daha rahat bir hayata başladım. Tüm organ bekleyen hastalarımızın şifa bulmasını temenni ediyorum. Organ bağışının önemi konusunda vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özgür Yağan ve Hastane Başhekimi Doç. Dr. Erdal Komut da Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin organ nakli yapabilen bir hastane haline getirilmesi için yapılan çalışmalardan bahsetti. Program sonunda programa konuşmacı olarak katılan akademisyenlere teşekkür belgesi, organ nakli olan hasta Mehmet Karaca’ya plaket verildi. Ayrıca program öncesi ve sonrasında organ bağışı yapmak katılımcılar için talep formları toplandı.
Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Corum Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Corum Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.