Türkiye ‘safran’ üretiyor! – Karabük Haberleri


Safranbolu’nun tescilli bitkisi safran üretimine, yurdun dört bir köşesinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile üniversitelerde yürütülen çalışmalarla hız verildi. Parfüm amaçlı Kleopatra’nın da kullandığı safran, bronşitten astıma, öksürüğe ve diş etlerine, kalp sağlığından sindirim sistemine ve gözlere kadar birçok hastalığa iyi geliyor. Safranın aynı zamanda kanserli hücreleri küçülttüğü ve yayılmasını önlediği gözlendi. Gıdadan ilaç sektörüne ve parfümeriden kumaş boyamaya kadar çeşitli alanlarda kullanılan safran, üretimi çok zahmetli olduğu için son yıllarda sadece Safranbolu’nun birkaç köyünde yetiştiriliyordu. 100 gram elde etmek için bir dönümlük alanda ekim yapılan safranın kuvvetli bir kokusu ile keskin ve acımsı bir tadı bulunuyor. Ilık suyla karıştırılınca turuncu-sarı arası bir altın rengi veren safran, kendi ağırlığının tam 100 bin katı suyu altın sarısına boyayabiliyor. Van’da deneme amaçlı dikilen safranın şehrin iklimine uygun olduğu belirlendi. Hatay’da Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü bünyesinde safran üretiminin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarda 6 üretici safran yetiştirdi. ‘Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor’, ‘Kadın Elinden Safran Projesi’ ve ‘Kadınların Eli Safrana Bulanacak’ gibi projelerle Muğla, Bilecik, Kütahya ve Osmaniye’de olumlu sonuçlar alındı. ‘Eskişehirli Hanımlar Safran Üretiyor Projesi’ ile Eskişehir’de Türkiye’nin en büyük safran tarlasında bir süre önce hasat yapıldı. Tokat’ta safran ziraatı özendirilmeye çalışıldı. Safran haritasında Denizli Pamukkale, Muğla, Isparta, Ankara, Gümüşhane ve Şanlıurfa’da başarılı safran üretimleriyle dikkatleri üzerine çekerken safran yetiştiriciliği yapan il sayısı 31’e yükseldi. Bu iller dışında, Kocaeli, İstanbul Silivri, Tekirdağ, Şanlıurfa Harran, Bursa ve Bilecik’te de deneme dikimlerinden olumlu sonuçlar alındı. Bakanlık desteğiyle Çorum’da ilk kez safran üretildi.

SAFRAN BORSASI ve LABORATUVARI

Bir üniversitenin çıkardığı dergi ile Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2022 1.Safran Çalıştay Sonuç Bildirgesi’nde ise ülkemizde son yıllarda üretimi hızla artan safranla ilgili önemli birkaç ayrıntıya yer verildi. Buna göre yaygınlaşan safran üretiminde pazar fiyatlarının önüne geçilmesi adına acil olarak safran arz-talep dengesinin kontrol edileceği Safranbolu merkezli bir ‘Safran Borsası’ kurulmalı. Safran Borsası’nın yanı sıra Yunanistan benzeri bir kooperatifleşmeyle üreticiler tek bir çatı altında toplanmalı. Aspir başta olmak üzere sahte, tağşişli ürünlerle sıkı bir denetim mekanizması oluşturulmalı. Ülkemizde toplanan tüm safranların tek bir merkez üzerinden denetimi yapılmalı. Türkiye’de safran üretiminin yaygınlaşmaya başlaması üzerine Safranbolu’ya alternatif bir merkezin daha belirlenmesi gerekecek. Projelerle özellikle gençlere ve kırsal alandaki kadın işgücüne daha fazla işlerlik kazandırılarak kadınların refah seviyesi arttırılmalı. Dünyada ve ülkemizde yaygınlaşan safranlı bal, Safranbolu’nun bir diğer coğrafi işareti Safranlı lokum, sabun, kolonya, çeşitli kozmetik ürünler, safranlı akide gibi turistik ürünler daha fazla ön plana çıkarılmalı. Safranlı dondurma, çay, gazoz, reçel, süt reçeli vs. üzerinde çalışmalar yapılarak bölgesel kimlik kazandırılmalı. Safranla ilgili topraksız tarım için Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmeli. Üniversiteler, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili diğer kurumlarla ortaklaşa bir ‘Safran Analiz Laboratuvarı’ kurulmalı. Safran figürlü kurslar açılmalı. ‘Tarladan Tabağa Etkinliği’ ile atölyeler, Safran Kurutma Tesisi ve Safran Müzesi açılmalı.


Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Karabuk Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Karabuk Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/wphaberbotu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464