Max Planck Enstitüsü’nden Arev Sümer ve ekibi tarafından yürütülen araştırmada, Avrupa’da yaşamış yedi kadim insanın genomları başarıyla dizilendi. Bu genom analizleri, modern insanların atalarının Afrika’dan ayrıldıktan kısa bir süre sonra Neandertallerle melezleştiğini gösterdi.
Hakemli bilimsel dergi Nature’da yayımlanan çalışmada, melezleşmenin, bu kalıntıları bulunan bireylerin doğumundan yaklaşık 80 nesil önce yaşandığı ortaya çıktı. Çalışma, bu tarih aralığının önceki tahminlerden çok daha yakın bir zamana işaret ettiğini belirtiyor.
Araştırmada, Zlatý kůň kalıntılarında tek bir Neandertal karışımının izleri gözlemlenirken, Bulgaristan’daki Bacho Kiro bölgesinde ise daha sonraki melezleşmelere ait genetik izler bulundu. Bu durum, Homo sapiens ve Neandertallerin birden fazla kez melezleştiğine dair kanıtları güçlendiriyor.
Yeni çalışma ayrıca, Almanya’nın Ranis bölgesinde Zlatý kůň bireylerinin akrabaları olduğuna inanılan bir grup insana ait kalıntılar keşfetti. Ranis’te bulunan altı bireyin genomları incelendiğinde, bunların Zlatý kůň popülasyonunun beşinci ila altıncı derecede akrabaları olduğu anlaşıldı.
Araştırmacılar, Ranis iskeletlerinin 42 bin ila 49 bin yıl öncesine tarihlendiğini belirledi. Bu da Zlatý kůň topluluğunun, modern insanların Neandertallerle ilk karşılaştığı dönemde var olduğunu kanıtlıyor. Çalışmanın yazarları, bu popülasyonun “Afrika dışındaki en erken insan topluluğu” olduğunu vurguluyor.
Çalışmanın ortak yazarlarından Dr. Kay Prüfer, “Afrika kökenli olmayan herkes, atalarının 45 bin ila 49 bin yıl önce bir yerde yaşadığını ve muhtemelen Neandertallerle karşılaştığını söyleyebilir” dedi. Bu çalışma, türümüzün ve Neandertallerin tarihsel karşılaşmasının genetik izlerini aydınlatarak insanlık tarihinin en eski melezleşme olayını gözler önüne seriyor.