Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yaptığı değişiklikle ticari nitelikteki kredilerde yönetmelikte belirlenen risk ağırlıklarının uygulanacağını duyurdu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Mayıs 2022’den itibaren kredilerde uygulanan yüksek risk ağırlıklarını düşürdü.
BDDK’dan yapılan açıklamada, uygulanan yüzde 200 risk ağırlığının karar tarihinden itibaren son verilmesine ve mevcut kullandırılan krediler de dahil söz konusu kredilere yönetmelikte belirlenen risk ağırlıklarının uygulanmasına karar verildiği ifade edildi.
RİSK AĞIRLIKLARI DEĞİŞTİ
Mayıs 2022’den itibaren, tarım krediler, KOBİ krediler, ihracat ve yatırım kredileri, kurum ve kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların müessese, bağlı ortaklık ve iştiraklerine kullandırılacak krediler, kurumsal kredi kartları ve bankalara ya da finansal kuruluşlara kullandırılacak krediler hariç ticari nakdi kredilere sermaye yeterliliği hesaplamasında mevzuata göre daha ihtiyatlı bir şekilde yüzde 200 risk ağırlığı uygulanıyordu.
Yeni düzenleme ile bu kaldırılırken tekrar yönetmelikte uygulanan risk ağırlıklarına dönüldü.
Bu kapsamda, karar tarihinden itibaren stok olan krediler de dahil ticari kredilere, bunların kredi derecesi dikkate alınarak yüzde 20, yüzde 50 ya da yüzde 100 risk ağırlığı uygulanacak.
Öte yandan yine bankaların kendi ihtiyarında olmakla birlikte, bankaların sermaye yeterliliği oranlarının hesaplamasında yabancı para kalemler için Haziran 2023 döviz kurunu kullanmaları mümkünken, bu oran, 1 Ocak 2025’ten itibaren uygulanmak üzere Haziran 2024 (32,83) tarihindeki döviz kurlarının kullanılabileceği yönünde güncellendi.