BDDK’dan bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında değişiklik


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) bankaları rahatlatacak bir karar verdi.

BDDK’nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, bankaların “Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik” uyarınca sermaye yeterliliği standart oranlarının hesaplanmasında değişikliğe gidildi.

Bankaların sermaye yeterliliği oranlarının hesaplanmasında yabancı para kalemler için 1 Ocak’tan itibaren Haziran 2024 dolar kuru olan 32,83 kullanılabilecek.

Ticari risk kredi ağırlıklarında yüzde 200’e varan hesaplama kaldırıldı, yerine yönetmelikteki yüzde 20, yüzde 50 veya yüzde 100 risk ağırlığı uygulanacak.

DOLAR KURU 32,38 KULLANILACAK

BDDK’dan yapılan açıklamada “Bankaların sermaye yeterliliği oranlarının hesaplanmasında yabancı para kalemler için 1 Ocak’tan itibaren Haziran 2024 dolar kuru olan 32,83 kullanılabilecek.” denildi.

Mayıs 2022’den itibaren, tarım krediler, KOBİ krediler, ihracat ve yatırım kredileri, kurum ve kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların müessese, bağlı ortaklık ve iştiraklerine kullandırılacak krediler, kurumsal kredi kartları ve bankalara ya da finansal kuruluşlara kullandırılacak krediler hariç ticari nakdi kredilere sermaye yeterliliği hesaplamasında mevzuata göre daha ihtiyatlı bir şekilde yüzde 200 risk ağırlığı uygulanıyordu.

TİCARİ RİSK AĞIRLIKLARI DEĞİŞTİ

BDDK’dan ayrıca “Ticari risk kredi ağırlıklarında yüzde 200’e varan hesaplama kaldırıldı, yerine yönetmelikteki yüzde 20, yüzde 50 veya yüzde 100 risk ağırlığı uygulanacak.” ifadesi kullanıldı.

BDDK, yaptığı değişiklikle ticari nitelikteki kredilerde yönetmelikte belirlenen risk ağırlıklarının uygulanacağını şöyle duyurdu.

Değişikliğe göre, mevcut kullandırılan krediler de dahil bu kredilere yönetmelikte belirlenen risk ağırlıklarının uygulanmasına karar verilirken kredi riskine esas tutar hesaplamasında parasal varlıklar ile parasal olmayan varlıklardan, tarihi maliyet cinsinden ölçülen yabancı para birimindeki kalemler dışında kalanların Türkiye Muhasebe Standartları uyarınca değerlenmiş tutarları ve ilgili özel karşılık tutarları hesaplanırken 26 Haziran 2023 tarihine ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) döviz alış kurunun kullanılabilmesine yönelik uygulamanın, aksi yönde bir Kurul Kararı alınıncaya kadar, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 28 Haziran 2024 tarihine ait TCMB döviz alış kurunun kullanılması suretiyle devam ettirilmesine karar verildi.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/wphaberbotu/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464