Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen konferansa katıldı.
Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, Türkiye’de ciddi bir hayat pahalılığı sorunu olduğunu belirterek “Zaten bu programın ana hedefi fiyat istikrarını sağlamak. Enflasyonu yüzde 45 gibi kapatırsak 20 puana yakın düşüş kötü bir düşüş değil. Mesele bunun kalıcı hale getirilmesi. Hizmet enflasyonunda katılık vardı. Bu katılık çözülmeye başladı. 2025 bu anlamda çok daha destekleyici olacak. Enflasyonda gerçekten ciddi düşüş var ve bu düşüş devam edecek” dedi.
“Kur hedefimiz yok, olamaz da” diyen Şimşek, konut arzını artıracaklarını ve vatandaşın makul bir değer üzerinden ev kiralaması veya ev sahibi olmasının önünü açacaklarını da söyledi.
AKARYAKITTA DÜZENLEME SİNYALİ
“Fiyat istikrarı için gerekli para ve maliye politikası çerçevesi ve onu destekleyecek gelirler, yönetilen-yönlendirilen fiyat politikaları 2025 yılında hepsini destekleyici olacak” diyen Şimşek akaryakıt fiyatlarında düzenleme sinyali de verdi.
Şimşek akaryakıt fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada “Bazı kritik yönetilen fiyatların enflasyon ile güncellenip güncellenmeyeceği hususunu değerlendiriyoruz, hepsini değil, bazı kritik kalemleri örneğin akaryakıtı düşünüyoruz” dedi.
AKARYAKITTA ÖTV NASIL BELİRLENİYOR?
Akaryakıt zamları bazı tüketim ürünlerine yönelik uygulanan ÖTV oranlarıyla belirleniyor. Akaryakıt ürünlerine uygulanan ÖTV tutarları, 6 ayda bir maktu (sabit) olarak belirleniyor ve dönemsel olarak güncelleniyor.
Bu güncellemeler, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (Yİ-ÜFE) değişim oranlarına göre yapılıyor. ÖTV’deki artışlar, doğrudan akaryakıt fiyatlarına yansıyor. Şimşek’in açıklaması ÖTV zamlarında değişiklik ihtimalini gündeme getirdi.