Göz kapağı düşüklüğü görme problemlerine neden olabilir

Genellikle üst göz kapağın yağ fıtıklaşması ile beraber ya da yağ fıtıklaşması olmadan belirgin miktarda sarkmış cilt fazlasına dermatoşalazis denir. Cildin yaşlanmasına bağlı olarak gelişir.
Blefaroplasti kimlere önerilir?
Görüş alanını kapatan ya da görüş alanını daraltan kişilere önerilir. Dermatoşalazis, göz kapaklarında ağırlık hissi veya yorgunluk tarzı göz, baş ağrıları da yapabilir. Bu hasta grubu blefaroplasti operasyonundan fayda sağlar. Makyaj mesafesi daralan kozmetik açıdan rahatsızlık duyan hastalar da bu operasyonu tercih edebilir.
Blefaroplasti nasıl yapılır?
Ameliyat öncesi kan sulandırıcı ilaç veya kanı sulandıran bitki kullanımı 1 hafta önceden kesilir. Hasta lokal anestezi altında ortalama 1 – 1,30 saat süren operasyon sonrasında aynı gün taburcu olur. Buz uygulaması 48 saat yapılması gerekir. Operasyondan sonraki 3 gün göz kapaklarında ödem ve morarma pik yapar. Dikişler 7-10 gün sonra alınır. Tekniğe göre ortalama 7-10 sene kapaklar sarkma görülmez. Ancak cilt yaşlanması devam ettiği için bu sürenin sonunda sarkma başlayabilir.
Blefaroplastinin komplikasyonları nelerdir?
Kuru göz en sıklıkla yaşanan sorunlardandır. Operasyon öncesi kuru göz hastalığı bulunan bireylerde kapak aralığı açıklığı kalmasa dahi şikayetlerinde görülebilir. Lazer refraktif cerrahi geçiren hastalarda kuru göz gelişim riski biraz daha fazladır.
Ameliyat sonrası kuru göz rahatsızlığı olmasa dahi göz kapaklarındaki ödem nedeniyle gözlerde kuru göz gelişebilir. Bu nedenle suni gözyaşı tedavisi 15 gün 1 ay arası kullanılır.
Göz kapağı kıvrım asimetrisi görülebilir. Daha önceden mevcut göz kapağı kıvrım asimetrisi ameliyat öncesi cerrah tarafından göz ardı edilmesi halinde görülebilir.
Kaş pitozu operasyon esnasında düzeltilmez ise göz kapak asimetrisi devam edebilir.
Yara izi hastanın cilt yapısında bağlı olarak gelişir. Estetik dikiş tekniği ve estetik dikiş materyali kullanarak izin görülme olasılığı azaltılır. Hastaların önceki ameliyat veya yaralanma deneyimleri yara izi konusunda belirleyicidir. Yara izi için 2-3 ay skar önleyici kremler kullanılır. Yara izini azaltmak için güneşten korunulması önemlidir.
Blefaroplasti kimlere yapılmaz?
Beden dismonfik bozukluğu (kendi bedeninden memnun olmama) olanlara yapılmamalıdır. Hasta ısrarcıdır ancak operasyon sonrası yine memnuniyeti yetersizdir.
Tiroid oftalmopati olan veya kapak tümörü nedeniyle tedavi olan hastalarda önerilmez. Son 3 ayda botoks uygulanmış hastalara blefaroplasti yapılmaz. Bu sürenin geçmesi beklenir.
Blefaroplasti ile birlikte diğer hangi operasyonlar yapılabilir?
Badem göz, kaş pitozu düzeltme ameliyatı, kapak pitozu (kapak düşüklüğü), kapak kıvrımı düzeltme teknikleri beraber uygulanabilir.
Hastalar ne zaman işine geri dönebilir?
Bu süre hiçbir hastalığı olmayan normal hastalarda 2-3 gündür. Dikiş alındıktan sonra kozmetik görünümü optimale ulaşmış olur. Ancak tansiyon alerji veya başka hastalığı olanlarda nadiren de olsa göz kapağındaki ödem 2 ay sürebilir. Hastanın iyileşme süresi hastanın yaşına ve mevcut hastalıklarına bağlı olarak değişir.