Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr – Son günlerde sosyal medyada dikkat çeken bir paylaşım, cilt sağlığı ve hijyen konusunda yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Cilt bakımı alanında uzmanlaşan pratisyen hekim Dr. Samuel Choudhury, TikTok’taki 450 bin takipçisiyle paylaştığı videoda, ayak mantarının yalnızca ayakta kalmadığını, uygun koşullarda genital bölgeye kadar yayılabileceğini anlattı. Peki ama nasıl?
‘İÇ ÇAMAŞIRINI GİYMEDEN ÖNCE ÇORAP GİYİN’
Choudhury’nin uyarısına göre ayakta oluşan mantar, iç çamaşırları aracılığıyla kasık ve genital bölgeye taşınabiliyor. Bunun önüne geçmek için ise verdiği öneri oldukça dikkat çekici: “İç çamaşırınızı giymeden önce mutlaka çorap giyin.”
Dr. Choudhury, insanların yaklaşık yüzde 70’inin yaşamları boyunca en az bir kez ayak mantarına yakalandığını ve bu kişilerin yüzde 20’sinin daha sonra kasık bölgesinde de aynı enfeksiyonu yaşadığını belirtti. Nedeni ise mantar sporlarının nemli, sıcak ve karanlık ortamları sevmesi. İç çamaşırının, mantarlı ayakla temas ettikten sonra enfeksiyonu kasık bölgesine taşıyabileceğini belirten Choudhury, özellikle iç çamaşırı giyilmeden önce ayaklara çorap giyilmesinin bu zinciri kırabileceğini vurguladı. Choudhury’nin bahsettiği konuyu Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar‘a danıştık. Açıklamalarına ayaklardaki mantarın vücudun diğer bölgelerine en önemlisi de genital bölgeye nasıl taşındığını anlatarak başlayan Uzm. Dr. Dündar şu cümleleri kullandı:
‘UZAK DURMANIZ GEREKEN BESİNLER VAR’
Toplumda sıkça sorulan sorulardan biri de mantar enfeksiyonları için özel bir beslenme programı olup olmadığı. Uzm. Dr. Dündar mantar için özel bir beslenme yöntemi olmadığını, özellikle şeker ve rafine karbonhidratlara beslendiklerini, bu yüzden onları sınırlamanın genelde tedaviyi desteklediğinin altını çizdi. Diyabet hastalarının mantar hastalığına daha yatkın olabildiğini hatırlatan Uzm. Dr. Dündar, bu süreçte şekerden uzak durmanın, mayalı ürünlerden kaçınmanın, probiyotik tüketimini artırmanın inatçı mantarların tedavisinde yardımcı olabileceğini ifade etti.
Peki, yalnızca vücudun bir bölgesinde meydana gelen mantarların başka yerlere sıçramaması için hangi önlemler alınmalı? Uzm. Dr. Dündar bu konuya şu ifadeleriyle açıklık getirdi:
‘ÇAMAŞIRLARI 60 DERECENİN ÜZERİNDE YIKAMAK GEREKİR’
Uzm. Dr. Makbule Dündar’a göre eğer vücudun belli bir bölgesinde mantar enfeksiyonu var ise bu bölgeye temas eden çamaşırlar mutlaka ayrı yıkanmalı. Bu çamaşırlar diğer çamaşırlarla uzun bir süre aynı ortamda bekletilmemeli. Eğer bekletilecekse, ayrı bir poşette bekletilmeli ve ortamın havasız olmaması gerekli. Mantarların sporlarının da ölmesi için bulaş olan çamaşırlarında mutlaka 60 derecenin üzerinde bir ısı da yıkamak gerekir. Çamaşırlar beyaz ise çamaşır suyu kullanmak mantar enfeksiyonunun çamaşırlardan daha hızlı uzaklaşmasına yardımcı olabilir.
Uzm. Dr. Dündar, özellikle iç çamaşırı seçimlerinde vücuda çok fazla sıkı temas etmeyen aynı zamanda herhangi bir akıntıyı veya sorunu belli etmesi açısından çok koyu renkli iç çamaşırları değil de daha çok beyaz ve pamuklu çamaşırlar tercih etmek enfeksiyon açısından daha doğru olduğunu iletti. Günümüzde bambu kumaşların da bakteriyel enfeksiyonların yayılmasına engel olması açısından alternatif bir tercih olabileceğinin altını çizen uzman isim, kumaş türünün mantar enfeksiyonunda etkili olabileceğini söyledi. Uzm. Dr. Dündar, özellikle polyester ve naylon kumaşların terlemeyi tetiklediği için enfeksiyonun çok daha fazla yayılmasına yol açacağını söyleyerek sözlerini noktaladı.