
Ameliyat olmak istemeyenler botoks düşünebilir
Ameliyatın çok küçük bir kesi ile yapıldığını ve kısa bir operasyon süresiyle aynı gün taburcu olunabildiğini paylaşan Prof. Dr. Vafi Atalay, “Başarı oranı çok yüksek olan cerrahi yöntemde, genellikle operasyondan sonraki üç hafta içinde iyileşme sağlanıyor. Ancak iç kas yerine dış kas kesilirse gaz ve dışkı kaçırma problemleri yaşanabileceği için bu işlemin deneyimli cerrahlar tarafından yapılması önemli. Cerrahiden kaçan, daha önce ameliyat olmuş veya doğum travması gibi nedenlerle makat kası hasarlı hastalarda ise botoks enjeksiyonu düşünülebilir. Kesin başarısı ameliyat kadar yüksek olmasa da uygun hastalar için botoks da etkili bir çözümdür. Makat içine botoks enjeksiyonu ile kasta geçici bir felç yaratılır böylece kan akışı normale döner ve spazmlar önlenerek yaraya iyileşme fırsatı tanınır. İşlem sonrası birkaç ay boyunca gaz ve dışkı kaçırma doğaldır” dedi.

4-Tuvalet ihtiyacını uzun süre bekletmeyin. Dışkılama ihtiyacını uzun süre bekletmek fissürü kötüleştirir. Genellikle tüm günü dışarda geçireneler dışkılama için eve gitmeyi bekler ancak bu sağlıklı bir alışkanlık değildir.
5-Bol su için ve düzenli fiziksel aktiviteye dikkat edin. Bağırsak sağlığını desteklemek kabızlık oluşumunu engelleyerek makat çatlağının iyileşmesine yardımcı olur.
6-Makatı tahriş etmeyin. Yumuşak tuvalet kağıtları tercih edin ve bölgeyi ılık suyla temizlemeye özen gösterin.